Šinzo Abe podnio ostavku
Šinzo Abe

Odlazeći premijer Japana to učinio radi hronične bolesti crijeva

Šinzo Abe podnio ostavku

Nakon višednevnih špekulacija o njegovom zdravstvenom stanju oglasio se japanski premijer Šinzo Abe i saopštio: "Podnosim ostavku", prenio je Rojters.

Javni servirs NHK ranije je prenio da Abe, koji se godinama bori sa jednim oblikom upale crijeva, ne želi da donese probleme vladi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, prenosi Tanjug.

U japanskoj javnosti pojavila se zabrinutost zbog Abeovog zdravstvenog stanja pošto je on dva puta u dvije sedmice posjetio jednu tokijsku bolnicu radi medicinskih pregleda.

Abe je u novembru 2019. godine postao premijer Japana sa najdužim mandatom u istoriji, ali je već u ljeto ove godine njegova popularnost značajno opala zbog upravljanja epidemijom kovida i serije skandala u koje prije svega spada hapšenje bivšeg ministra pravde, prenosi Rojters.

Rojters saznaje iz izvora bliskog porodici japanskog premijera da je Abe prelomio da podnese ostavku zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Šinzo Abe prvi put je stupio na premijersku dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer u posleratnoj istoriji Japana, ali je samo godinu dana od stupanja na dužnost, pritisnut političkim skandalima, odlučio da podnese ostavku navodeći i tada zdravstvene razloge.

Pet godina nakon ostavke, 2009. godine, Abe je vratio svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku stranku na vlast, a sa premijerske pozicije je pokrenuo program ekonomske konsolidacije s ciljem da se prevaziđe uporna deflacija, oživi ekonomski rast i sprovedu strukturne reforme kako bi se Japan bolje izborio sa smanjenjem broja stanovnika i starenjem nacije.

Tokom ovogodišnje epidemije korona virusa, Abea su optužili za nespretno rukovođenje vanrednom situacijom i nedostatak političkog autoriteta.

Agencija Jiji prenijela je Abeovu izjavu u kojoj je, između ostalog rekao da ne želi da prouzrokuje probleme svojoj stranci iznenadnom ostavkom, ali da je primoran da se povuče zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i hronične bolesti.

Najava njegove ostavke izazvala je veliko iznenađenje, kako u stranci na čijem je čelu, tako i na finansijskim tržištima gdje japanske dionice bilježe pad vrijednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.