Ilustracija

Golubović o padu crnogorske ekonomije zbog kovida 19

"Teško procijeniti posljedice koronavirusa, najugroženiji turizam i saobraćaj"

Crnogorska ekonomija će ove godine imati značajan pad ali bi već naredne mogla da se vrati na stare staze rasta, kaže za Novu M predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. Kaže da je država kroz tri paketa ekonomskim mjera pomogla privredu i građane te da je nerealno sada govoriti o četvrtom paketu.

Teško je govoriti o obimu posljedica koronavirusa na crnogorsku privredu. Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović za Novu M kaže da sektor turizma trpi najveće posljedice.

"Nijesu svi sektori jednako pogođeni ovom krizom. Jedan od sektora na globalnom nivou je imao i rast, a top je IT sektor i kod nas je on osjetio najmanje posljedice krize izazvane pandemijom. Najveće posljedice su osjetili sektori turizma i saobraćaja. Teško je danas raditi procjenu koliko će uticaj pandemije biti na našu ekonomiju na godišnjem nivou. Imamo još četiri i po mjeseca poslovnih aktivnosti gdje očekujemo da u sektorima turizma i saobraćaja možemo napraviti neke efekte.

Kada su u pitanju očekivanja od ove godine, imamo parametre koje su dale svjetske agencije. Taj pad se predviđa od 5,6 do 9 odsto, da bi rast od sledeće godine bio 4,8 do 10,5 odsto koliko predviđa Evropska banka za obnovu i razvoj", kaže Golubović.

Država  je, ističe Golubović, kroz tri paketa ekonomskih mjera pomogla privredu i građane pa je nerealno sada govoriti o četvrtom paketu. 

"Moje je mišljenje da je u ovom trenutku rano razgovarati o sljedećem paketu mjera. Treći paket mjera je toliko izdašan, on je obezbijedio reprogram svih kredita, obezbijedio mogućnost novih kredita za likvidnost i za obrtna sredstva i država će plaćati kamatu u grejs period od 24 mjeseca", kaže on.

Ranija procjena Vlade bila je da će sektor turizma ove godine imati pad oko 40 odsto. Slika na plažama govori drugačije, a kako ćemo sezonu završiti zavisi od postezone, od koje Golubović očekuje mnogo. 

"Na današnji dan taj pad je veći u odnosu na pad koji je bio planiran. Teško je danas govoriti šta će se desiti do kraja godine. U slučaju da budemo imali dobru epidemioplošku situaciju mi možemo u naredna tri mjeseca da popravimo rezultate u sektoru turizma. Imamo zainteresovanost turista sa tržita Rusije, Srbije, Ukrajine, Bjelorusije i iz cijelog svijeta. Ako dođe do stabilizacije epidemiološkog problema ja sam siguran da ćemo mi imati dobru postsezonu koja može značajno doprinijeti boljim rezultatima u sektoru turizma", ističe Golubović.

Na pitanje da li su usporene započete investicije zbog korona krize Golubović kaže da se sve započete investicije se realizuju, vjerovatno malo usporenijom dinamikom nego što je realno.

"Domaći investitori su nastavili sa realizacijom započetih investicija. Ne znam da li je došlo do odlaganja nekih investicija. Imamo primjere gdje su i započete nove investicije. Imamo na Žabljaku hotel sa pet zvjezdica, počinje realizacija nekoliko hotela u Kolašinu na Bjelasici i čini mi se da se u tom sektoru investicije nastavljaju.

Statistika pokazuje i da smo od početka pandemije smanjili spoljnotrgovinski deficit. Smanjen je uvoz ali i izvoz", kaže Golubović za Novu M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.