U bolnicama širom Crne Gore 158 zaraženih koronavirusom, pozitivno 68 zdravstvenih radnika
Ilustracija

Dva pedijatrijska slučaja novitet

U bolnicama širom Crne Gore 158 zaraženih koronavirusom, pozitivno 68 zdravstvenih radnika

U bolnicama širom Crne Gore nalazi se 158 koronavirus pozitivnih pacijenata, saopštio je doktor Saša Radović iz Kliničkog centra Crne Gore.

Doktor Saša Radović direktor Instituta za bolesti djece (IBD) kazao je da je trenutno na liječenju 158 pacijenata zaraženih koronavirusom u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"U KCCG na liječenju je 31 pacijent, i to 13 u infektivnoj klinici, svi dobrog opštog zdravstvenog stanja stanja, u poluintezivnoj jedinici Interne klinike 14 pacijenata, i u intezivnoj njezi   dva pacijenta", kazao je Radović.

U IBD na liječenju se nalazi dječak starosti 16 godina koji je primljen radi pogoršanja svoje osnovne bolesti i simptomima koronavirusa. Nakon terapije Radović je saopštio da je stanje dječaka uredno.

Na odeljenju vaskularne hirurgije nalazi se jedan pacijent.

"U Opštoj bolnici u Baru na liječenju je 17 pacijenata, od kojih su četiri sa teškom kliničkom slikom, u Opštoj bolnici Berane 45 pacijenata od čega četiri pacijenta sa teškom kliničkom slikom, i tamo je hospitalizovan jedan pedijatrijski bolesnik starosti osam godina koji je nakon pozitivnog PCR testa u Bijelom Polju transportovan u bolnicu u Berane. U Nikšiću su trenutno smještena 43 Covid-19 pacijenata od toga njih pet sa težom kliničkom slikom. U specijalnoj bolnici u Brezoviku je 13 pacijenata, dok se u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Kodra" nalazi jedna porodilja transportovana iz KCCG, dok je u Opštoj bolnici u Pljevljima smješteno osam pacijenata", pojasnio je Radović.

Poručio je da su dva pedijatrijska slučaja na bolničkom liječenju novina, međutim ističe da je najbitnije da su oni vitalno stabilni.

Radović je kazao da su na raspolaganju 260 respiratora u zdravstvenom sistemu Crne Gore, od toga 171 u KCCG a 89 u drugim bolnicama širom države.

"Broj pozitivnih zdravstenih radnika je 68, od toga 11 doktora, 47 tehničara i 10 nemedicinskih radnika, dok je u samoizolaciji 27 zdravstvenih radnika, i to pet ljekara, 19 tehničara i tri nemedicinska radnika", pojasnio je Radović.

Direktor IBD kazao je da je procenat oboljele djece kada se uzme uzrasna kategorija od rođenja do 19 godina 9.58 odsto, što je kako ističe Radović normalno pogotovo što su njihovi socijalni kontakti rašireni, a da je od ovog procenta šest odsto zaraženih starosti između 10 i 19 godina.

Doktor Boban Mugoša direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) apelovao je na sve, pogotovo mlade koji kako je kazao misle da će lako preboljeti Covid-19 ne znači da ne moraju biti oprezni i da ne vode dovoljno računa.

"Svaka neopreznost i nepoštovanje pravila mlade dovodi u opasnost od zaraze, i mogućnosti da kasnije virus prenesu najbližima, među kojima skoro pa uvjek ima najosjetljivijih koji oboljenje vrlo teško prebole ili ne prebole", poručio je Mugoša i apelovao na sve da ispoštuju tri pravila, odnosno nošenje maski, držanje socijalne i fizičke distance, i održavanje higijene ruku i prostora.

Direktor IJZ je kazao da su jutros na sastanku NKT-a donijete neke odluke, prvenstveno usmjerene pripremi za novu školsku godinu, a da Institut radi sa Ministarstvom prosvjete na usaglašavanju mjera kako bi početak školske godine mogao nesmetano početi.

"NKT je usvojio novu naredbu kada su politički skupovi u pitanju, da se u zatvorenom može naći 50 osoba, dok se na otvorenom može na istom mjestu skupiti 100 osoba uz svu odgovornost partije koja organizuje skup", kazao je Mugoša.

Na pitanje da li nakon dozvole političkih skupova postoji mogućnost popuštanja mjera za ugostiteljske objekte i vjerske obrede, Mugoša je kazao da nije moguće porediti te grupacije skupova, odnosno da mjere već propisane za ugostitelje daju rezultate, dok se zbog običaja prilikom vjerskih obreda prije svega sahrana mjere ne mogu ublažiti.

"Na sahranama prilikom izjavljivanja saučešća dolazi do bliskog kontakta, a to stvara idealnu podlogu za širenje pandemije koronavirusa", pojasnio je Mugoša.

Mugoša je poručio da mi moramo da se naviknemo na život sa virusom, da je on među nama, i da samo od svih pojedinačno zavisi kojom brzinom će se epidemija širiti.

Radović je odgovarajući na pitanje da li je zdravstveni sistem spreman za jesen i preklapanje sezonskog gripa i koronavirusa kazao da zdravstveni sistem mora biti spreman.

"Što ce tiče pedijatrijske populacije, IJZ radi na mobilizaciji zdravstvenih radnika, i pripremi odgovarajućih protokola za liječenje sezonskog gripa koji će biti usklađeni sa Covid-19 protokolima, koje priprema doktorica Đurišić sa svojim saradnicima. Takođe radi se na pripremi vakcinacije hronično ugrožene djece, što bi trebalo da nas prvi put stavi ispred širenja pandemije", poručio je Radović.

Na konstataciju da je član DIK-a Zoran Vujičić kazao da 30. avgusta na dan izbora neće biti nikoga u karantinu i da li se na osnovu toga može predvidjeti klinička slika za budućnost Mugoša je kazao se pandemija ne može predvidjeti, međutim da sagledavanjem situacije u proteklih 10 dana, vidljivo je stagniranje pandemije, pa čak i da postoje naznake opadanje epidemije, odnosno opadanja broja zaraženih i broja umrlih

"Što se tiče dolazaka iz inostranstva najvažnije je istaći da Crna Gora prati svjetska dešavanja, a da se trenutno na svjetskom nivou preporučuje odlazak u samoizolaciju, jer se time čuva mentalno zdravlje", pojasnio je Mugoša.

Direktor IJZ je kazao da on ne može predvidjeti stanje 30. avgusta, ali da ono umnogome zavisi odakle će dolaziti naši građani iz inostranstva, odnosno da ukoliko građani dolaze iz zemalja "zelene liste", šanse za transmisijom virusa su manje, dok dolazak iz zemalja ugroženih pandemijom uzrokuje opasnost za prenošenje virusa među domicijalnim stanovništvom i opterećivanjem zdravstvenog sistema.

Mugoša je poručio da se situacija u okruženju redovno sagledava, i da se odluka o otvaranju granica sa zemljama okruženja još ne može promijeniti.

Na pitanje da li zabrinjavaju podaci iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima se broj zaraženih adolescenata širi, i situacija u kojoj je preminuo dječak od sedam godina bez bilo kakvih drugih zdravstvenih poteškoća.

"Podaci koje dobijamo iz SAD-a, pogotovo sa preminulim dječakom zabrinjavaju, a problem sa patogenom virusa je to što nemamo prednost nad njim, odnosno virus nije dovoljno ispitan i uvjek postoji mogućnost iznenađenja u pogoršanju kliničke slike bolesti"; kazao je Radović.

Mugoša je poručio da se posmatranjem podataka dolazi do infomacija da se bolest među adolescentima širi u odnosu na prvi talas.

"U populaciji do devet godina u prvom talasu imali smo 4.2 odsto zaraze u odnosu na ukupan broj zaraženih dok je sada taj broj 7.41 odsto inficiranih. U populaciji od 10 do 19 godina u prvom talasu smo imali 6.4 odsto dok već sada imamo 10.80 odsto, što pokazuje direktnu vezu sa porastom obolijevanja starih", istakao je Mugoša.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.