Uhapšen vlasnik medijske kompanije
Foto: EPA/EFE

U Hong Kongu

Uhapšen vlasnik medijske kompanije

Policija je u Hong Kongu uhapsila izdavačkog tajkuna i demokratskog aktivistu Džimija Laja, tereteći ga za dogovor sa stranim silama na osnovu zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji je Kina u junu nametnula.

Džimi Laj je uhapšen zbog dogovora sa stranim silama, rekao je rano u ponedjeljak Mark Simon, izvršni direktor Lajeve medijske kompanije "Next Digital".

Laj je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hongkongu i žestoki kritičar Pekinga koji je 30. juna Hongkongu nametnuo novi zakon, što je izazvalo osude zapadnih zemalja.

Zakonom o nacionalnoj bezbjednosti predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama.

Kritičari upozoravaju da takav zakon narušava slobode u Hongkongu nasuprot onima koji ga zagovaraju smatrajući da će to donijeti stabilnost nakon prošlogodišnjih protesta.

Izdavački tajkun Laj je u aprilu ove godine bio među 14 aktivista koji su u policijskoj akciji suzbijanja prodemokratskog pokreta uhapšeni zbog protivzakonitog okupljanja.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.