SZO preporučila ukidanje mjere za međunarodna putovanja
Ilustracija

SZO preporučila ukidanje mjere za međunarodna putovanja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poručila je državama širom svijeta da bi trebalo da postepeno ukidaju mjere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima.

SZO je preporučila da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu,prenosi Tanjug.

Porast broja zaraženih u mnogim dijelovima svijeta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje, podsjeća Rojters.

SZO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i koristi i odrede prioritete, prije nego što nastave sa međunarodnim putovanjima.

Ta agencija UN navodi da bi, pri donošenju odluka, države trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mjere koje su na snazi.

SZO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procjene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti.

Upozorava i da ne postoji "nulti rizik" kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva korona virusa u međunarodnim putovanjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.