Lazović: Alarmantno, 54 pacijenta u bolnicama, zaboravite na kafane, svadbe, slavlja, političke i vjerske skupove
Sa konferencije

Četiri preminula, devet zdravstvenih radnika oboljelo, 86 u izolaciji

Lazović: Alarmantno, 54 pacijenta u bolnicama, zaboravite na kafane, svadbe, slavlja, političke i vjerske skupove

Situacija u Crnoj Gori je alarmantna zbog epidemije novog korona virusa. Zdravstveni sistem situaciju drži pod kontrolom, kazao je dr Ranko Lazović šef kriznog medicinskog štaba pozivajući građane da poštuju preporuke nadležnih, drže distancu i nose maske.

Prema njegovim riječima 54 oboljeli je hospitalizovan u crnogorskim bolnicama.

"18 u Kliničkom centru, od toga 13 na Internom, četiri su na poluintenzivnoj jedinici i jedan pacijent na respiratoru i životno ugrožen. 7 je hospitalizovanih u Baru, dva u Nikšiću, u Beranama 24 od kojih su na Intenzivnoj tri pacijenta ali ne respiratoru, oni su stabilnog opšteg stanja", kazao je Lazović.

On je dodao i da su dva inficirana iz Berana i jedan iz Danilovgrada na putu ka Kliničkom centru.

Kazao je starosna dob inficiranih 43 godine u prosjeku, 53 godine je prosjek hospitalizovanih.

"Nije poznato da je virus oslabio,da su kliničke slike slabije, ili da je slabija transmisija. To što kliničke slike nisu ozbiljne objašnjavamo starosnom dobi, lica su dobrog opšteg stanja i dobro nose bolest", kazao je Lazović.

Četiri preminula

Kazao je i da su četiri osobe preminule.

"Jedna oboljela(80) napustila je samoinicijativo beransku bolnicu i završila kako ne želimo u Rožajama, preminuli iz Petnjice nije ni liječen bolnički, pacijent(50) je preminuo u Baru nakon dva dana hospitalizacije i danas u Beranama je preminuo pacijent (67). Porodicama saučešće", kazao je on izražavajući žal zbog ovakovog epiloga.

Lazović je saopštio je da je devet zdravstvenih radnika oboljelo, dva ljekara iz Rožaja i pet medicinskih sestara, jedna medicinska sestra iz Pljevalja i jedno tehničko lice je kovid pozitivno.

Kazao su 86 zdravstvena radnika u samoizolaciji pri čemu nisi svu kontakti pacijenata već je jedan dio došao iz inostranstva.

Lazović je kazao da su neodgovrni pojedinci nesvjesno raširili infekciju.

Podsjetio je da je prvi klaster na sjeveru u Rožajama uvezen iz žarišta u Srbiji, Tutina i Novog Pazara.

NKT može veoma lako da donese odluku o zatvranju svega ali...

"Crna Gora je mala, odmah se to širi ka susjednim opštinama, Beranama, Bijelom Polju... A drugi klaster je ta famozna fudbalska utakmica na koju su neodgovorni pojedinci pošli", kazao je Lazović ističući da su neodgovorni pojedinci prelazili granicu i ugrozili svoje i zdravlje drugih.

Naglasio je da se veliki broj pojedinaca pridržava mjera, ali da se isto tako svakodnevno može vidjeti nepoštovanje naredbi i mjera i upozorio da se svakodnevno u crnogorskim kafićima okupljanja više osoba za istim stolom bez distance.

"Mnogo više od nas u zdravstvenom sistemu mogu da pomognu građani: Distanca, maska i redovno pranje ruku. Nema sjedenja u kafanama, zaboravite na svadbe,slavlja, vjerske i političke skupove i dr.NKT može veoma lako da donese odluku kao i prvi put, da zatvorimo sve. Ali opet nas čeka otvaranje granica, okruženje... Prinuđeni smo da riješimo posljedicu, uzrok ne možemo da riješimo", poručio je Lazović ističući da se broj oboljelih iz dana u dan povećava i apelujući da se nose maska svugdje može nositi, osim u snu.

Lazović je kazao da je zdravstveni sistem kadrovski i s opremom dobro opremljen.

"Imamo nekih 200 kreveta koje bismo pustili u pogon, ako zatreba", kazao je on Ocijenio je da je alarm svuda i da je rano govoriti o piku.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje, Sanja Medenica, kazala je da su epidemiološke ekipe non stop na terenu.

"Zabrinuta sam zbog povećanja broja zaraženih. Molim građane za strpljenje. Svaki kontakt mora biti u izolaciji, samo tako možemo kontrolisati epidemiju", kazala je Medenica poručujući da je spreman plan u sluačaju obolijevanja tuirista koji dođu u Crnu Goru te poručila da Institut ima adekvatan broj testova i PCR aparata.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.