Gotovo 500 plaža u Grčkoj dobilo plavu zastavicu, na Halkidiju dodijeljene 94
Ilustracija

Nijedno kupalište nije klasifikovano kao loše

Gotovo 500 plaža u Grčkoj dobilo plavu zastavicu, na Halkidiju dodijeljene 94

Grčka je prema izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine EU ili EEA, druga u svijetu po broju plaža sa Plavom zastavom.

Gotovo 500 plaža u ovoj zemlji dobilo je prestižni status Plave zastave za ovu godinu. Glavna oblast u Grčkoj i ove godine je Halkidiki, sa 94 zastave dobijene za visoke standarde zaštite životne sredine i pristupačnost svojih plaža, prenosi B92.

Plava zastava jedno je od najpoznatijih svjetskih ekoloških etiketa koje se dodjeljuju plažama, marinama i izletištima na koja pristaju brodovi. Da biste se kvalifikovali za plavu zastavu, mora da bude ispunjen niz strogih ekoloških, edukativnih, sigurnosnih i kriterijuma pristupačnosti.

Agencija za zaštitu životne sredine EU ili EEA objavila je izvještaj ranije u junu u kojem se navodi da je Grčka među prvih pet evropskih država po čistoći svojih voda za plivanje, dok je Kipar na samom vrhu liste.

Podjela po državama pokazala je da se kod pet nacija - na Kipru, u Austriji, na Malti, u Grčkoj i Hrvatskoj - najmanje 95 odsto voda za plivanje smatra da imaju "izvrstan" kvalitet. Studija je obuhvatila 27-člani blok, kao i Veliku Britaniju, Albaniju i Švajcarsku.

Vode za plivanje su klasifikovane prema dva mikrobiološka parametra, prisutnosti bakterija Ešerihije koli i enterokoka crijeva.

U Grčkoj je ukupno 97,6 odsto prijavljenih oblasti za kupanje u skladu sa minimalnim standardima kvaliteta i tako su klasifikovani kao "dovoljni" ili bolji. 95,7 odsto je klasifikovano kao "izvrsno".

Nijedno kupalište u cijeloj zemlji nije klasifikovano kao "loše".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.