Penzioneri KAP-a okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade
Foto: MINA/arhiva

U cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda

Penzioneri KAP-a okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionisanih radnika Nikola Raković, kazao je agenciji Mina Biznis da će se, nakon ukidanja pandemije, okupljanja da održavaju svakog petka od deset do 11 sati, sve do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.

"To su naše pare, od njih nećemo da odustanemo i kad tad ćemo da ih dobijemo. Pravda je spora, ali i dostižna. Naše pare kako za otpremnine, tako i stambeni fond su utemeljene na osnovu važećih akata firme, kao i lex specialis donešenog zakona u Skupštini", kazao je Raković.

On je podsjetio da se radi o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura, kao i novcu iz stambenog fonda od 4,2 miliona eura, zbog čije naplate su se radnici obratili sudu u Strazburu.

"Radnicima je prije uvođenja stečaja rečeno da će da bude adekvatno obeštećeni po važećim aktima firme, u šta su oni i vjerovali", rekao je Raković.

On je naveo da je Skupština donosila zaključke u cilju isplate radničkih otpremnina što Vlada nije uradila, da bi nakon toga Skupština donijela lex specialis Zakon za isplatu otpremnina.

"Vlada je odbila da realizuje zakon pod izgovorom da je diskriminatorski u odnosu na druge radnike i da nema uporište u Vladinom Socijalnom programu iz 2014. godine", podsjetio je Raković.

On je kazao da su radnici dokazali da diskriminacije nema, nego da je baš taj zakon eliminiše.

"Svi radnici prije, a i poslije nas u KAP-u su dobili otpremnine, a i u drugim firmama u to vrijeme bilo je isto tako", dodao je Raković.

On je kazao da se Socijalni program iz 2014. nije mogao da se primijeni na radnike, jer su oni izašli iz KAP-a 2013. godine, a uz to, to je pravni akt koji nije potpisan i pečatiran i kao takav nema pravnu težinu.

Raković je podsjetio i da je Ustavni sud zakon proglasio diskriminatorskim, za šta, kako smatra, nije naveo nijedan argument ni dokaz na koji se poziva prilikom donošenja te odluke.

"Mi nećemo da odustanemo od naših para, ni zbog nas, niti naših familija. I prije nas su se dešavale razne eksproprijacije, pa su građani poslije nekog vremena ili sa promjenom vlasti bili obeštećeni, ocijenio je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.