Ilustracija

Različite zemlje daju različite benefite za putovanj

"Rat" na Mediteranu: Ugostitelji se cjenkaju i daju popuste, rasprodaja ne dolazi u obzir

Cjenkanje i popusti da, rasprodaja ne, trenutna je filozofija većine mediteranskih domaćina koji se nadaju da će uprokos pandemiji uspjeti nešto da iščupaju od ovogodišnje turističke sezone, piše zagrebački Večernji list.

Svi su na Mediteranu, koji inače ugosti 350 miliona turista, svjesni da cijene iz 2019. s desetkovanom potražnjom nemaju šanse, ali linearnim sniženjima se zasad opiru svjesni da bespoštedni cjenovni rat nosi velike žrtve. Mnogi hoteli čak radije biraju da ostanu zatvoreni, prenosi Hina.

Sicilija pokušava da privuče pažnju ponudom da na svake tri noći ide po jedno besplatno noćenje. Španci, gde će stranci moći tek od 1. jula, najavljuju aranžmane za dvoje po cijeni jednog, dok neki hoteli, u raznim zemljama, pokušavaju da prodaju budući boravak uz osjetne popuste, a dolazak vrijedi sve do kraja 2022.

Turska, poznata po agresivno niskim cijenama, suočena je s čak milion i po o praznih hotelskih kreveta. Zemlja koja je 2020. računala s 58 miliona turista još ne otkriva sve karte. Ali i ne čeka skrštenih ruku. Turci su još u maju pokrenuli tzv. telefonsku diplomatiju prema 70 zemalja. Ili smatraju da će zdravstvena situacija biti ključna ili kartu niskih cijena ostavljaju za kasnije, ali vrijeme koriste da svim kanalima prošire sve relevantne informacije.

Na španskoj i italijanskoj obali, ako izuzmemo Kanarska ostvrva i Siciliju koji se dobro kotiraju, strani gosti su manje-više misaona su imenica. U obije zemlje, koje snažno zavise od domaćih turista, okupirani su kako da pokrenu upravo njih. U Italiji razmišljaju o podsticajima za putovanja u zemlji od 150 evra po osobi.

Čak i susjedna Slovenija građanima dijeli vaučere od 200 evra za odmor u zemlji, što je loša vijest za sve koji očekuju slovenačke goste, pa i za Hrvatsku koja ih godišnje ugosti više od milion i po.

Grčka takođe ne istrčava s bagatelnim cijenama. Primera radi, TUI u Nemačkoj nudi sedam dana na Kritu u hotelima s četiri i pet zvezdica u letnjem špicu za 1.100 do 1.300 evra. Povlastica je u tome što bi isti aranžman toliko koštao već u julu. Hoće li se i koliko situacija promeniti do jula, kada se očekuje da putovanja živnu, najviše i dalje zavisi od virusa. I uveliko od Njemaca u koje gleda cijeli Mediteran.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.