Nakon pandemije na plažama ništa neće biti isto
ilustracija

Nakon pandemije na plažama ništa neće biti isto

Kako su kazali iz Hrvatske turističke zajednice u narednih nekoliko nedjelja bi trebalo da se iskristališu konkretni bilateralni dogovori Hrvatske i drugih zemalja o putovanjima, a to uglavnom zavisi od regulativa Evropske unije.

“Jednom kada putovanja budu uspostavljena, naglasak će biti na dvije stvari: držanju distance među ljudima, i održavanju higijene, kako lične, tako i one u prevoznim sredstvima”, poručuju iz HTZ.

Što se tiče nekog ozbiljnijeg turističkog prometa, iz Hrvatske turističke zajednice su rekli kako je realno očekivati da "pravu stvar" očekuju tokom jula i avgusta.

Na plažama, takođe, stvari neće više izgledati isto. Veliki broj kontakata među ljudima i gužve peškira moraće da se smanje, a za to će biti zaduženi sami turistički objekti, komunalni redari, kao i jedinice lokalnih samouprava.

Tokom maja bi trebalo da se održe intenzivni razgovori na nivou EU o tome koji će sve uslovi morati da budu ispunjene da bi neko mogao da doputuje u zemlje članice.

Jedan od kriterijuma za dozvolu turistima iz nekih zemalja da dođu biće i slična epidemiološka situacija kao u Hrvatskoj.

Podsećanja radi, direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alena Markotić rekla je da će za ulazak u Hrvatsku sve osobe morati da imaju potvrdu da su testirani na koronavirus, a da ta potvrda ne smije da bude starija od 24 časa.

Međutim, samo dan kasnije načelnik Uprave Granične policije Hrvatske Ivan Ničeno rekao je da strani državljani ni uz negativan nalaz na koronavirus do daljeg neće moći da uđu u Hrvatsku.

Već od ponedeljka, 11. maja, ugostiteljski objekti se otvaraju u Hrvatskoj. Ova odluka je izazvala oprečna mišljenja, jer su se ugostitelji pobunili kako neće ni tada otvoriti svoje objekte ukoliko uslovi budu prestrogi.

Tu se, prije svega, misli na pleksiglase i velike razmake među stolovima, jer bi u tom slučaju njihovi gubici bili preveliki.

 

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.