Maske će biti obavezne na svim letovima
Ilustracija

IATA

Maske će biti obavezne na svim letovima

Međunarodno tijelo koje predstavlja svjetske aviokompanije (IATA) zalaže se da putnici na letovima nose maske, saopšteno je danas, pošto se intenzivira debata kako ponovo da se uspostavi aviosaobraćaj, ali i da se poštuju mjere socijalne distance, prenosi Rojters.

Nošenje maski pomoglo bi da se zaštite zdravlja putnika, navodi IATA, koja se sada izjasnila protiv mjere koju je prvobitno podržala, a to je da se ostavi prazno srednje mjesto u redu.

Medicinski savjetnik IATA Dejvid Pauel rekao je novinarima da će nošenje maski i pokrivanje lica na ljetu da bude dio različitih mjera, među kojima je i skeniranje putnika prije ljeta kako bi se uvjerili da nemaju groznicu, temperaturu, ali i osnaživanje procedura higijene kako bi se aviosapbraćaj bezbjedno uspostavio.

Aviokompanije, poput njemačke Lufthanze ili mađarskog Vizera već su saopštili obavezu da putnici nose maske na ljetu.

U aprilu, generalni direktor IATA Aleksnadar de Juniak ocijenio je da će ostavljanje slobodnog srednjeg sjedišta da bude uslov za nastavak letova, a današnjom izjavom napravili su preokret, jer su ocijenili da to neće da doprinese bezbjednost putnika.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs ocijenio je da većina aviokomoanija neće da bude u mogućnosti da zaradi novac, ukoliko bi se uklonila trećina sjedišta u avionima, prenosi Fonet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.