U martu 20% više prijava nasilja u porodici
Ilustracija

U odnosu na februar

U martu 20% više prijava nasilja u porodici

Od uvođenja privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i zabrane izlaska zbog novog koronavirusa, sve ženske organizacije u Crnoj Gori bilježe porast prijava nasilja u porodici.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da je, prema podacima nacionalone SOS linije, 20-ak odsto više prijava bilo u martu u odnosu na februar.

"Ne dešava se novo nasilje već u porodicama u kojima se ono već dešavalo intenzivirano je i to je uobičajeno kada su ovakve situcije u pitanju a tada i sam boravak sa nasilnicima u istom prostoru može da bude traumatičan", kazala je Raičević.

Za ovaj problem, kaže, postoji rješnje i jer, kako je dodala, Crna Gora ima dobar zakonski okvir.

"Jedna od ključnih mjera je udaljavanje nasilnika iz strana. Hitne mjere se kod nas nedovoljno primjenjuju. Zato apelujem na institucije da sprovode ove mjere je to najbolji način da se žrtve u ovom trenutku zaštite", kazala je Raičević.

Na neprimjenjivanje, pretpostavlja, da utiče manjak kapaciteta u ovim trenucima, ali dodaje, da policija u ovim situacijama treba jednako efikasno da reaguje kao i kod krešenja privremenih mjera NKT-a.

"U jednom slučaju policija je reagovala ali žrtva i dijete su morali da napuste stan. To nije prihvatljivo jer nasilnik treba da bude odgovoran a ne da žene i djeca odlaze u policiju, zdravstvene institucije, traže zaštitu i budu izložene virusu", kazala je Raičević.

Ona poziva da se obrati pažnja na porodice u kojima je nasilje već registrovano.

U slučajevima nasilja u porodici, kako je dodala, najprije treba pozvati broj 122 a, kako dodaje, tu su i brojevi ženskih organizacija u zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.