Dolar ove sedmice ojačao
Ilustracija

Uticaj virusa

Dolar ove sedmice ojačao

Dolar je ove sedmice ojačao u odnosu na korpu ostalih valutu, a u fokusu ulagača bili su potezi najvećih centralnih banaka u svijetu u smjeru ublažavanja ekonomskih šteta od širenja koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je 2,6 odsto na 98,36 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru pao 1,6 odsto na 1,1105 dolara, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je 2,4 odsto na 107,90 jena (JPY).

Kursevi najznačajnijih valuta ove sedmice su značajno oscilirali zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama, usljed širenja koronavirusa, ali i oštrog pada cijena nafte.

Pritom je kurs dolara snažno porastao prema japanskoj valuti, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital.

„Nesklonost ulagača prema riziku obično pogoduje jenu, no sada vidimo da pogoduje dolaru. U stanju smo panike, jer ne znamo koliko će još pasti cijene dionica”, kazao je direktor u Gaitame.com Research Institute, Takuya Kanda.

Brzo širenje koronavirusa navelo je vlasti niza zemalja na uvođenje vanrednih mjera – od zatvaranja škola i zabrana javnih okupljanja do karantina, a centralne banke na popuštanje monetarne politike kako bi ublažile ekonomske štete.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta ekonomije.

Zbog širenja virusa, niz kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i potražnji.

Kako bi obranila britansku privredu, tamošnja centralna banka srezala je ključne kamatne stope za 0,5 procentnih poena, na 0,25 odsto.

Evropska centralna banka (ECB) nije išla stopama britanske i na sjednici nije smanjila kamate.

No, najavila je novi paket podsticaja koji će bankama omogućiti zajmove po stopama koje bi se mogle spustiti i do minus 0,75 odsto, a povećala je i iznos kupovine obveznica.

Time nastoji da poboljša likvidnost i kreditiranje preduzeća.

Od američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), očekuje se da naredne sedmice dodatno smanji ključne kamatne stope, iako ih je nedavno već srezala za 0,5 procentnih poena.

Podršku dolaru pružila je i odluka američkog predsjednika, Donald Trumpa, o uvođenju vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije koronavirusa, što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe od 50 milijardi dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.