Crna Gora je ispunila sve kriterijume Savjeta EU: Implementira sve neophodne reforme
Foto: Screenshot

Crna Gora je ispunila sve kriterijume Savjeta EU: Implementira sve neophodne reforme

Savjet ministara Evropske Unije saopštio je da je Crna Gora uspjela da implementira sve neophodne reforme kako bi se se uskladila sa principima dobrog poreskog upravljanja EU do dogovorenog roka pa je stoga uklonjenja iz Aneksa II” (siva lista).

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Crna Gora je posvećena borbi protiv poreskih prevara i utaje poreza i snažno podržava sve međunarodne aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje transparentnosti i razmjene informacija za sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza.            

"U cilju ispunjavanja kriterijuma Savjeta Evropske Unije, Crna Gora se obavezala da će ispoštovati rokove za ispunjavanje kriterijuma Savjeta Evropske unije, koji se zasnivaju na dogovorenim međunarodnim standardima u oblasti poreske transparentnosti, pravednog oporezivanja i implementacije anti mjera evazije poreske osnovice i premještanja dobiti (anti BEPS mjere),  odnosno da će do kraja 2019. godine:

1) pristupiti Globalnom Forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe;

2) potpisati Multilateralnu konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima; i

3) pristupiti Inkluzivnom okviru za BEPS", saopšteno je.

Crna Gora je kako dodaju iz Ministarstva postala 150 članica Globalnog Foruma o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe (5. aprila 2018. godine).

Potpisala je Multilateralnu Konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima (3. oktobra 2019.godine). Predlog zakona o potvrđivanju navedene konvencije usvojen je na sjednici Skupštine Crne Gore od 27.decembra 2019.godine („Sl.list Crne Gore-Međunarodni ugovori“, broj 12/19) i pristupila je Inkluzivnom okviru za BEPS (5.decembra 2019.godine).

"Imajući u vidu navedeno Crna Gora je ispunila sve kriterijume Savjeta Evropske Unije", saopšteno je iz Ministarstva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.