Od sledeće godine nema više upotrebe plastičnih kesa
Foto: Ilustracija

Izmjena zakona

Od sledeće godine nema više upotrebe plastičnih kesa

Iako je Crna Gora po Ustavu, između ostalog, ekološka država, svaki građanin godišnje koristi oko 730 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, dok stanovnici Austrije u istom periodu potroše po 48 kesa.

Upravo zbog toga, na stolu je nacrt zakona o otpadu koji predviđa potpunu zabranu plastičnih kesa, za koji se očekuje da će biti usvojen do kraja godine, prenosi Anadolija.

Plastične kese čine 0,04 odsto komunalnog čvrstog otpada, ali su ipak jedan od najvećih ekoloških problema. Takođe, plastične kese koje su vidljive na svakom koraku, od korita rijeka, preko deponija otpada pored puta, ružna su slika Crne Gore, koja plegira da bude elitna turistička destinacija.

Predato 5.300 potpisa

Grupa građana #OčistiME, koja se bori protiv upotrebe plastičnih kesa u Crnoj Gori, pokrenula je peticiju, gdje je sakupljeno oko 5.300 potpisa, koji su predati na adresu ministra održivog razvoja i turizma.

Qyqk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTTJFN01EQV8vYmViMzI0YjNlMmMyNDllMjg4Mzk0MDYyMzkzODMwYmMuanBlZ5GTAs0C5ACBAAE

Jedna od osnivačica ove grupe Anđela Đokić, u razgovoru za AA ističe da očekuju da će Ministarstvo imati sluha da ukine upotrebu jednokratnih plastičnih kesa do kraja ove godine.

"Što i jeste jedan od naših zahtjeva, uz dodatni, da se uvede šema za povrat depozita ambalaže kada su staklene flaše i limenke u pitanju. Koliko smo mi informisani, praksa u okruženju je slična kao u Crnoj Gori, a nedavno smo informisani da i u Srbiji postoje naznake da će i oni ukinuti plastiku za jednokratnu upotrebu. Nadamo se da će sve više zemalja razmišljati u ovom smjeru kada su region i Evropa u pitanju, jer u svijetu je ovaj problem aktuelan već neko vrijeme, pa sve više zemalja se nalazi na listi onih koje su prekinule upotrebu jednokratne plastike", kaže Đokić.

Ona još poručuje da svakodnevno dobijaju ogromnu podršku od građana koji podržavaju ovu inicijativu. Zato i očekuje da će do kraja godine biti usvojen zakon.

"Svako odlaganje izaziva ogromno zagađenje životne sredine. Austrija koristi svega 48 plastičnih kesa po glavi stanovnika godišnje, a dok u Crnoj Gori ta brojka prelazi 700. Iz ovog se jasno zaključuje kakve posljedice mogu biti ako se ovaj problem trajno ne sanira i to što hitnije", ističe Đokić.

1005x63511

Kazna do 40.000 eura 

Prijedlog zakona o upravljanju otpadom, koji je u proceduri, predviđa zabranu upotrebe plastičnih kesa. Predlog zakona predviđa i prekršajne kazne od hiljadu do 40 hiljada eura za pravna lica, ali za ona koja prodaju, a ne i ona koja stave na tržište plastične kese za jednokratnu upotrebu.

Direktiva EU 2019/904 Evropskog parlamenta i Vijeća od 5. juna 2019. o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.