Najzdravija na svijetu: Ako želite da živite duže preselite se u ovu zemlju!
Italija

Najzdravija na svijetu: Ako želite da živite duže preselite se u ovu zemlju!

Ako želite da živite što duže, sve što treba da uradite jeste - da se preselite u Italiju!

Ova mediteranska država okružena sa pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svijetu po Blumbergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje. Tako beba rođena u Italiji može da očekuje da će živjeti do osamdesetih.

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama svijeta, njen rast stagnira već decenijama, gotovo 40% mladih je nezaposleno, a zemlja ima velike dugove.

Uprkos svemu, Italijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji u velikom broju pate od visokog krvnog pritiska i holesterola.

b180926047

Italijanska kuhinja ima veliku zaslugu za dobro zdravlje nacije. Tu je i mediteranska ishrana, bogata povrćem i devičanskim maslinovim uljem, koju Italijani obožavaju.

Na drugom mjestu liste najzdravijih zemalja našao se Island, a na trećem Švajcarska, dok se na četvrtom i petom mjestu nalaze Singapur i Australija.

iceland

Island

U međuvremenu, 4.500 km južnije, u Sijera Leoneu, prosječno će sada rođeno dete umrijeti sa 52 godine starosti, piše The Independent, što je čini zemljom najgorom za život prema ovoj listi.

Svaka država ocijenjena je na temelju očekivanog trajanja života, uzroka smrti i zdravstvenh rizika, poput visokog pritiska, pušenja, neuhranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.