Japanskom metodom pomažu razvoj preduzeća: Promijeniti način razmišljanja crnogorskih preduzetnika
Sa press konferencije, foto:Kodex

Počeo proces mentoringa

Japanskom metodom pomažu razvoj preduzeća: Promijeniti način razmišljanja crnogorskih preduzetnika

Proces mentoringa otvoren je danas u Bijelom Polju. U pitanju je novi vid savjetovanja u poslovanju koji Ministarstvo ekonomije sprovodi u saradnji sa Japanskom agencijom sa međunarodnu saradnju (JICA).

Predstavnik Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Opštine Bijelo Polje Samedin Agović je na danas održanoj press konferenciji podsjetio da je početkom avgusta Ministartvo ekonomije raspisalo poziv za besplatan mentoring malim i srednjim preduzećima na teritoriji Crne Gore.

“ Dva preduzeća iz Bijelog Polja su ispunila uslove, to su Put gross i Rams Explorer tako da ćemo danas obaviti obuku na radnom mjestu u tim preduzećima”, rekao je Agović koji je i certifikovani mentor japanske agencije u Crnoj Gori.

Boban Kostandinović konsultant i trener iz  Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije govoreći o mentoringu kazao je da je u pitanju projekat koji JICA-a sprovodi u Srbiji već 10 godina i koji se zadnjih godina proširio i na zemlje regiona, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju.

“Konsultatni, odnosi mentori iz razvojnih agencija širom Srbije putuju i rade sa novim kolegama iz bratskih država sa ciljem da prenesemo znanje koje smo dosad stekli i da pomognemo da mentoring zaživi na ovim predjelima i da pomognemo sektoruu malih i srednjih preduzeća na najbolji način”, rekao je Kostandinović.

Pojasnio je da je mentoring zapravo proces kontinuirane podrške malim i srednjim preduzećima te da nije klasična savjetodavna usluga, klasičan konsalting koji se radi jednom eventualno dvaput, već se određuje prema potrebama preduzeća i traje od 30 do 50 sati.

“Firmama u Bijelom Polju je dodijeljeno 50 sati mentoringa tokom kojih će mentori imati prilike da upoznaju firme, analiziraju njihove poslovanje, vide dobre i loše strane i da definišu akcioni plan kojim bi se definisalo šta bi to moglo da se uradi za te firme kako bi poboljšale svoje poslovanje i podigle isto na jedan viši nivo”, naglasio je on.

Ćine Koga konsultantkinja iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju kazala je da JICA u cijelom svijetu sporovodi projekte kako bi pomogli državama da poboljšaju razvoj u raznim sektorima.  Od 2008. su prisutni u Srbiji a u Crnoj Gori od 2013. godine kada je počela Prva faza tokom koje je fokus bio na edukaciji novih mentora koji će direktno komunicirati sa malim i srednjim preduzećima.

U Srbiji već postoji 70 edukovanih mentora i svake godine se za nihove usluge prijavi oko 100 preduzeća. U Crnoj Gori do sada je edukovan 21 mentor.

Koga je kazala da većinu preduzeća, 90%, i u Crnoj Gori kao i u Japanu, čine mala i srednja preduzeća.

“To znači da ako poboljšamo njihov razvoj, dugoročno ćemo pomoći razvoj ekonomije države. Mentorske vještine koje su se u Japanu veoma uspješno pokazale smo prenijeli u Crnu Goru i na isti način edukovali mentore kako bi po japanskom sistemu sarađivali sa malim i srednjim preduzećima.”, navela je ona i dodala da je prva faza uspješno sprovedena u Crnoj Gori.

KOGA

Koga vjeruje da će pomoći razvoj MMSP u Crnoj Gori, foto:Kodex

Mentori besplatno sprovode standardizovanu proceduru usluge za koju je napravljen i vodič na osnovu kojeg pokušavaju  pružiti isti kvalitet usluge u svakom od preduzeća koje učestvuje u mentoringu.

Pored Crne Gore i BIH, od prošle godine se u proces mentoringa uključila i Makedonija. Druga faza koja je započela prošle godine trajaće do 2020. godine. Kako je kazala gošća iz Japana, pored nastavka edukacije mentora, kako bi usluga bila dostupna na teritoriji cijele zemlje, osnovna karakteristike druge faze je uvođenje japanske  vještine Kaizen-a.

Kaizen (jap.promjena na bolje) označava japansku poslovnu filozofiju života i rada, potragu za bezprestanim poboljšanjem i unapređivanju raznih procesa u preduzeću.

Kako je pojasnila Koga, Kaizen je metoda konstatnog unapređenja i najviše se primjenjuje u proizvodnji.

“To je sastavni dio mentaliteta Japanaca od malih nogu a radi se o tome da ukoliko postoji problem ili greška koji su napravili, na licu mjesta istu analiziraju i konstatno pokušavaju da otklone te sitne nedostatke, jer bez toga ne možemo da očekujemo bolju budućnost. Teško je da to pređe u naviku jer mora da se poradi na načinu razmišljanja, mi ovdje prenosimo kakva je to metoda i na koji način treba da se razumije i prihvati”, kazala je konsultantkinja JICA-e i izražavajući nadu da će u Crnoj Gori uspjeti da doprinesu razvoju malih i srednjih preduzeća što će se u bliskoj budućnosti odraziti i na razvoj ekonomije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.