Ograničenje marži donosi prve rezultate

Ograničenje marži donosi prve rezultate

Posjetili smo markete u Podgorici i uporedili cijene: Akcija ,,Limitirane cijene“ se uredno sprovodi

Brašno (1 kg) je najjeftinije u „Voliju“, gdje košta 0,55 eura, dok je najskuplje u marketima „Franca/Idea“ - 0,62 eura. Suncokretovo ulje ima konstantnu cijenu od 1,19 eura u svim tržnim centrima. Maslinovo ulje „monini“ je najskuplje u marketima „Franca/Idea“ 25,49 eura, dok je najjeftinije u marketu „Voli“ - 18,99 eura.

d petka je na snazi nova Vladina odluka o ograničenju marži na 71 prehrambeni i higijenski proizvod, sa ciljem zaštite standarda građana i smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica. Ova mjera, koja je rezultat šire akcije regulacije tržišta, već je donijela prve promjene u cijenama određenih proizvoda u crnogorskim marketima.

Pobjeda je juče zabilježila cijene u marketima „Naš diskont Voli“ na Zabjelu, supermarketu „Hard Discount Laković“ u istom naselju i prodavnici „Idea/Franca“ u Moskovskoj ulici. Uvidi pokazuju da su limitirane cijene jasno istaknute, a proizvodi bilježe sniženja koja se kreću od 10 centi do nekoliko eura kada je u pitanju maslinovo ulje „monini“. Takođe u marketima su zabilježene i akcije koje su dodatno snizile ostale proizvode. Međutim sve zavisi od proizvođača i trgovinskog lanca.

U cilju pomoći potrošačima da donesu bolje odluke o kupovini, uporedili smo cijene nekih osnovnih proizvoda.

Prašak za pranje „faks“ (3 kg) je najskuplji u marketu „Laković“ - 6,49 eura, dok je najjeftiniji u marketima „Franca/Idea“ - od 5,97 eura. Sapun „dove“ je nešto jeftiniji u marketu „Voli“ gdje košta 0,79 eura, u poređenju sa „Lakovićem“, gdje je cijena 0,69 eura. Toalet papir „paloma“ se može naći po cijeni od 2,49 eura u „Lakoviću“, dok je u marketu „Voli“ nešto jeftiniji - 2,34 eura. Cijena varenike „Lazine“ je slična pa je tako 0,92 eura u „Lakoviću“ i 0,95 eura u marketu „Voli“.

Brašno (1 kg) je najjeftinije u „Voliju“, gdje košta 0,55 eura, dok je najskuplje u marketu „Franca/Idea“ - 0,62 eura. Suncokretovo ulje ima konstantnu cijenu od 1,19 eura u svim tržnim centrima. Maslinovo ulje „monini“ najskuplje je u „Franci/Idei“ - 25,49 eura, dok je najjeftinije u marketu „Voli“ sa cijenom od 18,99 eura.

Tunjevina komadići je najjeftinija u „Lakoviću“ - košta 0,64 do 0,81 eura, dok je najskuplja u „Voliju“ - 0,91 eura. Konzerva sardine „eva“ je najjeftinija u marketu „Voli“ - 1,09 eura, dok je najskuplja u marketu „Franca/Idea“ - 1,50 eura. Sir „gauda“ se može naći u „Lakoviću“ po cijeni od 6,32 eura po kilogramu, dok je u „Voliju“ nešto skuplji - 6,39 eura. Svinjski vrat ima istu cijenu u „Lakoviću“, „Voliju“ i marketima „Franca/Idea“, koja iznosi 5,19 eura. Juneća rebra su najjeftinija u „Lakoviću“ - 5,99 eura, dok su najskuplja u „Voliju“ - 6,87 eura. Džem „takovo“ je dostupan samo u „Lakoviću“, po cijeni od 2,07 eura, dok džem „sava“ možete naći u „Voliju“ po cijeni od 2,35 eura.

Vlada je 28. avgusta usvojila odluku po kojoj će u trgovinama na veliko i malo ograničiti marže za 71 prehrambeni i higijenski proizvod, a u odnosu na raniju akciju „Limitirane cijene“, na spisku proizvoda su i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu.

Na snazi ostaje i ranija mjera kojom su marže ograničene za pet osnovnih životnih namirnica, i to na pet odsto u trgovini na veliko i pet odsto u trgovini na malo. Na toj listi su, nezavisno od gramaže, pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska so od kilogram.

Marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na 10 odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo. Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

Iz Uprave za inspekcijeske poslove Pobjedi su odgovorili da će u svim opštinama na području Crne Gore inspektori po službenoj dužnosti izvšiti kontrole u trgovačkim objektima u pogledu pridržavanja obaveza predviđenih odlukom o ograničenju marži, ukoliko prethodno utvrde da su subjekti nadzora koji posjeduju takve objekte u obavezi da se pridržavaju odluke.

- Trenutno je u Upravi za inspekcijske poslove zaposleno 48 tržišnih inspektora, uključujući poziciju glavnog inspektora. Nadzori će se vršiti u jednom broju objekata istog trgovačkog lanca, po slučajnom uzorku, s tim što će inspektori vršiti i dodatne kontrole pojedinih objekata kada građani prijave da se u njima ne poštuje odluka. Inspekcije će vršiti kontrolu primjene odluke, u kontinutitetu, sve dok odluka bude na pravnoj snazi.

Sve nepravilnosti, građani mogu prijaviti pozivom na besplatan broj 080 555 555 ili klikom na link - https://www.gov.me/akcija u odjeljku Prijava nepravilnosti”.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.