Koliko je loše preskočiti doručak ukoliko ne osjećate glad tokom jutra
Shutterstock

Koliko je loše preskočiti doručak ukoliko ne osjećate glad tokom jutra

Iako se većina stručnjaka slaže da je u redu s vremena na vrijeme preskočiti doručak, korisno je pojesti nešto u roku od sat ili dva nakon buđenja.

Nekoliko nutricionista je za Fox News pojasnilo kakve to posljedice može imati po organizam, a među njima je i Shelley Balls, koja je kazala: "Redovno preskakanje doručka moglo bi dovesti do neželjenih nuspojava".

"To može dovesti do prekomjerne konzumacije hrane u sljedećim obrocima tokom dana. Možda mislite da jedete manje kalorija, ali možda zapravo prejedate za ručkom ili večerom", rekla je dalje.

Ukoliko nikada ne doručkujete to takođe može uticati na nivo energije, upozorila je, jer tijelo ne dobija ugljien hidrate i hranjive materije koje su mu potrebne za optimalan rad. Može postojati i dugoročni efekat usporavanja metabolizma.

"Doručak je namijenjen da prekine noćni post i može vam pomoći da ubrzate vaš metabolizam. Dakle, s vremenom bi nedostatak doručka mogao usporiti vaš metabolizam, jer vaše tijelo postaje efikasnije sa manje kalorija", dodala je.

Doručak je povezan s nizom prednosti, uključujući bolje upravljanje težinom, bolju kognitivnu funkciju, ubrzan metabolizam, poboljšanu energiju i smanjenu glad, kaže Vanessa King, registrovana nutricionistkinja iz SAD-a.

"Doručak vam daje energiju da započnete dan. Prekid noćnog posta uz uravnotežen doručak značajno utiče na dobrobit i cjelokupno zdravlje. To je važno za sve. A za djecu i tinejdžere, doručak je povezan s boljim ponašanjem i akademskim uspjehom", pojašnjava.

Ako niste gladni sat ili dva nakon buđenja, King predlaže da pogledate svoj način ishrane.

"Da li jedete grickalice noću, a ujutro ste siti? Pokušajte s lakšim grickalicama i ostavite više vremena između posljednjeg obroka i sna", savjetovala je.

Za ljude koji slijede plan isprekidanog posta ili vremenski ograničenog unosa hrane, eliminacija doručka je uobičajen način za održavanje kraćeg intervala ishrane i dužeg posta, kaže dr. Jennie Stanford, ljekar za liječenje gojaznosti u Pennsylvaniji.

"Jedna glavna odrednica ovdje je kako se neko osjeća kasnije u toku dana", rekla je, "Ako se zbog preskakanja doručka osjećate gladno kasnije u toku dana, što na kraju uzrokuje da ga konzumirate u drugim obrocima, ovo se ne preporučuje",

Međutim naglasila je da ako doručak ne utiče na kalorije i druge makronutrijente koje unose tokom dana, to može predstavljati priliku za smanjenje ukupnog unosa kalorija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.