Kakav efekat na zdravlje ima ispijanje vode sa limunom nakon sedam dana

Kakav efekat na zdravlje ima ispijanje vode sa limunom nakon sedam dana

Zdravstvene prednosti konzumiranja vode sa limunom su brojne, kažu stručnjaci. Verovatno ste čuli izreku: „Kad ti život da limun, napravi limunadu“. Šta kažete na to da umjesto toga napravite vodu sa limunom?

Iako se limun često povezuje sa slatkim ukusom limunade (zahvaljujući svom tom dodatom šećeru), evo jedne važne činjenice:  „Limun je jedno od voća sa najnižim sadržajem šećera“, kaže Džulija Zumpano, registrovani dijetetičar na klinici Klivlend.

On napominje da kako se približava sezona gripa, dobro je zapamtiti da su limuni puni vitamina C, koji pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema. Takođe imaju malo kalorija i ugljenih hidrata, a sadrže čak i vlakna.

Zdravstvene prednosti vode sa limunom

-Limun je nevjerovatno voće koje je puno nutritivnih prednosti - kaže Semjuel Matis, ljekar porodične medicine sa sertifikatom odbora. Ne samo da su prepune vitamina C, već „sadrže i dobre količine vitamina B6 i kalijuma, koji pomažu u nivou energije i zdravlju srca“, dodaje on.

Vitamin C takođe igra ključnu ulogu u apsorpciji gvožđa, što može pomoći u prevenciji anemije, piše The Healthy.

Šta dobijate u pola šolje limunovog soka:

– 27 kalorija

– 8,4 grama ugljenih hidrata

– 3,1 grama šećera

– Više od polovine dnevnog preporučenog unosa vitamina C

– Vrijedan izvor vitamina B

– Esencijalni minerali kao što su magnezijum i bakar

– Antioksidansi kao što su lutein, zeaksantin i beta-kriptoksantin

Uprkos uobičajenim zabludama, voda sa limunom je zapravo dobra za stomak. Nudi digestivne prednosti prvenstveno zahvaljujući D-limonenu, koji neutrališe želudačnu kiselinu, ublažava žgaravicu i podržava varenje nakon obroka.

Osim toga, postoji sveobuhvatna prednost povećane hidratacije – mnogi od nas ne piju dovoljno vode, a dodavanje limuna može učiniti da pijete više vode mnogo privlačnijim. 

Najbolji način za konzumiranje

Sve što vam treba za pripremu vode sa limunom su dva jednostavna sastojka: svijež limun i malo vode.

„Preporučuje se da koristite toplu vodu ili vodu na sobnoj temperaturi jer to pomaže ekstrahovanju vitamina C“, savetuje Zumpano.

Pratite ove korake da biste svakog jutra napravili savršenu čašu vode sa limunom:

– Počnite sa svježim limunom, polovinu iscjedite u vodu.

– Uvjerite se da je voda topla ili na sobnoj temperaturi za maksimalnu korist.

– Ako je previše kiselo za vaš ukus, možete ublažiti ukus tako što ćete ga razblažiti sa još malo vode ili dodati mentu, đumbir ili malo kurkume za dodatni antiinflamatorni efekat.

„Takođe bih predložio da dodate malo crnog bibera da biste pomogli u apsorpciji“, preporučuje dr Matis. Ali zapamtite, ključ je da ostane prirodno – izbjegavajte dodavanje šećera, iako je povremeno dodavanje malo meda u redu.

Zdravstvene koristi

Zumpano ukazuje n a to da je „dnevna navika vode sa limunom lak način da provedete slobodan dan kako treba“.

Voda sa limunom poboljšava varenje

„Kiselina u limunu može biti posebno korisna u obnavljanju nivoa želudačne kiseline, koji ima tendenciju da opada kako starimo“, ističe Zumpano.

Voda sa limunom jača imuni sistem

Citrusno voće, posebno limun, poznato je po visokom sadržaju vitamina C. Ovaj esencijalni nutrijent deluje kao antioksidans, štiteći vaše ćelije od bolesti, prenosiN1 Zagreb.

„Na isti način na koji možete da se oslonite na toplu šolju čaja od limuna kada ste bolesni, dnevna čaša vode sa limunom može pomoći u zaštiti vašeg tela od bolesti“, predlaže Zumpano.

Voda sa limunom može da spreči nastanak kamena u bubregu

„Konkretno, limunska kiselina u limunu blokira stvaranje kamena u bubregu i zapravo može da razbije manje kamenje pre nego što se formira“, objašnjava Zumpano.

Da li voda sa limunom može da smanji masnoću na stomaku?

„Nema dokaza da voda sa limunom zapravo smanjuje masnoću na stomaku, ali mnogi pojedinci smatraju da voda sa limunom poboljšava njihov metabolizam i povećava nivo energije, što dovodi do prirodnijeg gubitka težine“, objašnjava dr Matis.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.