Direktor CIA Vilijam Berns stigao u Srbiju?
CIA

Danas prenosi

Direktor CIA Vilijam Berns stigao u Srbiju?

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao je u Beograd, nezvanično saznaje Danas iz krugova bliskih vlasti.

Kako je rečeno Danasu, on je sinoć iz Sarajeva došao u glavni grad Srbije.

Izvori Danasa navode da mu je domaćin Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Na zvaničnom sajtu predsjednika Aleksandra Vučića za sad nema zvanične najave susreta sa američkim zvaničnikom.

Vilijam Bil Berns je položio zakletvu kao direktor CIA u martu 2021, čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora agencije. Predsjednik Bajden ga je unapredio u člana kabineta u junu 2023.

Kako je prenio Glas Amerike, direktor Berns je služio šest predsjednika i administracija (iz obe stranke), tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obavještajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamjenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Rusiji i Jordanu.

Posle penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine, direktor Berns je bio predsjednik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSal, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oksford.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.