Dva aerodroma u Njemačkoj privremeno obustavila letove zbog klimatskih aktivista
Ilustracija

Dva aerodroma u Njemačkoj privremeno obustavila letove zbog klimatskih aktivista

Dva aerodroma u Njemačkoj privremeno su obustavila letove u četvrtak ujutro pošto su klimatski aktivisti upali na piste u okviru većeg protesta usmjerenog na četiri aerodroma širom zemlje.

Organizacija Poslednja generacija saopštila je da su njeni aktivisti zaustavili ili smanjili saobraćaj na aerodromima Berlin, Keln-Bon, Nirnberg i Štutgart i objavili slike aktivista sa rukama na pistama, piše Radio Slobodna Evropa.

Nirnberški aerodrom je na svojom sajtu objavio da su letovi obustavljeni do daljnjeg od 5.42 po srednjoevropskom vremenu i upozorio da će se putnici suočiti sa kašnjenjima, dok je aerodrom Keln-Bon na mreži X naveo da su letovi trenutno obustavljeni dok se policija bavi "neovlašćenim licima".

Policija je na berlinskom aerodromu uspela je da ukloni dvojicu demonstranata, koji su ušli na pistu tako što su presjekli ogradu, i operacije na letovima nisu ometene, rekao je portparol policije.

Organizacija Poslednja generacija je navela nekoliko zemalja širom Evrope i Sjeverne Amerike u kojima su planirane slične akcije u okviru kampanje protesta kojom se poziva njemačka vlada da ispuni globalni sporazum o smenjenu korišćenja nafte, gasa i uglja do 2030. godine.

Njemački političari tražili su bolju zaštitu aerodroma u zemlji pošto su klimatski aktivisti uspjeli da probiju ograde i ometu vazdušni saobraćaj, uključujući i na najprometnijem aerodromu u zemlji, Frankfurtu, dva dana zaredom prošlog mjeseca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.