Protest protiv iskopavanja litijuma u Beogradu: Terazije blokirane, okupljeni poručuju da neće odustati

Više hiljada građana okupilo se danas na Terazijama u Beogradu u znak protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji i kompanije Rio Tinto, koji organizuju ekološke organizacije.

Okupljeni nose transparente "Stop Rio Tinto", "Ne rudniku, eksploataciji, iseljenju", "Rio Tinto marš iz Srbije" i skandiraju "Nećete kopati", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Glumica i ekološka aktivistkinja Svetlana Bojković rekla je da je Srbija "žrtvovana kao buduća rudarska kolonija i deponija".

"To nećemo dozvoliti. Zato smo danas ovdje da dignemo svoj glas, ne pristajemo i branimo opstanak u svojoj zemlji", rekla je Bojković.

Profesorka Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević rekla je da štete od rudnika ne mogu da se saniraju.

"Zaostale jalovine truju vjekovima, pa i milenijuma. Mi već imamo takva mjesta u Srbiji. Ali to rudarenje nije bilo tako intenzivno kao ovo danas što se planira", poručila je Đorđević.

Ovo je poslednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini rijeke Jadar, na zapadu zemlje.

O protestima su se oglasili brojni državni zvaničnici, koji su se složili sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u ocjeni da je osnovni cilj današnjeg protesta rušenje vlasti na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu Jadar i navodio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto trebalo da počne da radi 2026. godine, "ukoliko se obezbijede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

Sa druge strane, ekološki aktivisti i dio stručne javnosti ukazali su na nesagledive posljedice po životnu sredinu.

Ustavni sud je 11. jula poništio odluku Vlade Srbije koja je 2022. godine stopirala projekat Jadar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.