Slučaj Bečić: Dragi zapadni prijatelji – maknite mrkvu, prihvatite se batine
Aleksa Bečić

Slučaj Bečić: Dragi zapadni prijatelji – maknite mrkvu, prihvatite se batine

Znate kako vele: nije naš narod glup. A narod veli: batina je iz raja izašla.

Uzmite, recimo, za primjer Milana Kneževića. Dane, mjesece i godine proveo je sa vojvodom Mandićem, čijim četnicima je, kako kažu oni što znaju, bio ono što je čovjeku pas – najbolji prijatelj.

A onda je, zbog toga što je za Vučićev interes bio spreman žrtvovati interes domovine, popio hrvatske sankcije.

I gle čuda: postao je partizan. Odmah se sjetio predaka koji su sa petokrakom na čelu oslobađali Karlovac. Znate, onaj Karlovac sa granice Velike Srbije: Karlovac-Virovitica-Ogulin.

A šta tek reći za Aleksu Bečića. Nema šta taj nije izdržao: što ne bi ni James Bond. Mučili su ga u TV studiju, pred milionskim auditorijumom. Ali nije se dao, jer ljudska volja je nesalomiva. Čovjek je ujedno i najmekša i najtvrđa materija u svemiru. Mučili su ga, ali nije priznao: je li Crnogorac, govori li crnogorski i navija li za Crnu Goru. Mještani, doduše kažu da je jednom u parlamentu natuknuo da je Crnogorac koji govori srpski. Ali hajde ti vjeruj čaršijskim pričama.

Kad ono… Stavila Bečića Hrvatska na crnu listu, a on sa ponosom veli da je Crnogorac. A bio je tako anacionalan… Njemu zaista nije bilo bitno ko je koje nacije. Ranka Krivokapića je u Kotoru palio kao Crnogorca, mene u Novom kao Grka. Nacija je nebitna: bitno je da gori vječni plamen plemenite ideje da one kojima ne možeš intelektualno parirati valja naložiti.

Ispada, braćo i sestre, da su hrvatske kaznene mjere na širenju antifašizma i crnogorstva učinjele više od tomova novinskih tekstova.

Stoga mi se čini da našim zapadnim prijateljima, kada pitaju što i kako da rade sa balkanskim liderima koji govore jedno, misle drugo a čine treće, treba dati jednostavan savjet: maknite šargarepu i prihvatite se batine.

Autor kolumne: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.