Ambasade zainteresovane za informacije o kršenju ljudskih i medijskih prava

Ambasade zainteresovane za informacije o kršenju ljudskih i medijskih prava

Ambasada SAD organizovala je juče (24. jul) sastanak predstavnika ambasada Kvinte i delegacije EU sa novinarom i publicistom Šekijem Radončićem, piscem Miloradom Popovićem i novinarom Draškom Đuranovićem, koji su predstavljali novinare i intelektualce koji tvrde da su targetirani od strane Specijalnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda.

Diplomatski predstavnici ambasada Kvinte i Delegacije EU saslušali su argumente trojice predstavnika novinara i intelektualaca, koji su ih upoznali sa nezakonitim, politički motivisanim ponašanjem čelnika crnogorskog pravosuđa, kao i vrlo izraženim ruskim i srpskim uticajem na rad medija ali i političkim uticajem na sva dešavanja u Crnoj Gori.

Novinari su kazali diplomatskim predstavnicima da je u prijedlogu za produženje pritvora Milivoju Katniću specijalni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Miloš Šoškić, kao jedan od razloga naveo i profesionalne i lične komunikacije bivšeg glavnog tužioca sa novinarkama i novinarima Tamarom Nikčević, Kaćušom Krsmanović, Šekijem Radončićem, Darkom Šukovićem, Samirom Rastoderom, Draškom Đuranovićem i piscem Miloradom Popovićem, beskrupulozno konstatujući da je riječ o “uticaju kriminalne organizacije na medije“.

Novinari su još saopštili da je targetiranje i kriminalizaciju novinara i intelektualaca prihvatilo i Vijeće Vrhovnog suda koje je usvojilo Prijedlog o produženju pritvora i na taj način nastavilo državni progon javne riječi i kriminalizaciju istraživačkih novinara.  Dodali su, takođe, da su izloženi kontinuiranim napadima i prijetnjama od 2020. godine.

„Proglašavanjem šest novinarki/a i uglednog crnogorskog pisca, dobitnika “Njegoševe nagrade”, dijelom organizovane kriminalne grupe samo zbog profesionalne i građanske komunikacije sa bivšim SDT-om Milivojem Katnićem – u to vrijeme slobodnim građaninom – crnogorski tužioci i sudije sve više podsjećaju na one iz mračnog vremena montiranih staljinističkih procesa. Jer, ako su tužilaštvo i sudovi spremni da na temelju očito nezakonito praćene telefonske komunikacije novinarke/e i pisce proglase dijelom organizovane kriminalne grupe, što ih onda sprječava da one koje su prethodno kriminalizovali optuže i uhapse“, kazali su novinari, dodajući da su veoma zabrinuti za svoju bezbjednost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.