Mehmedović za Kodex.me: Ulazak u vlast sa proruskom opcijom će dodatno podijeliti Bošnjake Crne Gore!

Mehmedović za Kodex.me: Ulazak u vlast sa proruskom opcijom će dodatno podijeliti Bošnjake Crne Gore!

Ulazak u vlast uvijek treba biti na temelju principa i programa, a ne na osnovu trenutne želje ili potrebe da se popune pozicije i podijele fotelje, poručio je u izjavi za Kodex.me Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke Naprijed.

On ističe da nema potrebe da bilo ko iz Bosne i Hercegovine drži lekcije političarima u Crnoj Gori i da mu to ne pada na pamet, ali da želi istaknuti kako razumije izazove sa kojima se svi suočavaju, a koji su slični sa obje strane granice između BiH i Crne Gore. 

" Bošnjaci su prečesto kroz svoju istoriju trpjeli teške posljedice zbog nepromišljenog, nepripremljenog i na bazi programa i principa nedogovorenog ulaska u vlast. Bošnjaci u Crnoj Gori, to ne treba zaboraviti su kroz istoriju takođe bili žrtve genocida, progona i zločina kao i Bošnjaci BiH i u Srbiji i to treba  posebno imati u vidu kada se razmatra odluka o tome kako i s kime formirati vlasti "  – naveo je Mehmedović, sve uticajniji reformski političar komentirajući ulazak Bošnjačke partije u vladu Crne Gore. 

Nema, kako on ističe, nikakve dileme da Bošnjacima u Crnoj Gori pripada pravo da participiraju u vlasti, ali da to mora rezultirati jačanjem njihovih prava, pozicije, a ne dodatnom diskriminacijom i prihvatanjem trulih kompromisa na svoju štetu, a u korist pojedinaca. 

Povijesni trenutak u CG je takav da Bošnjaci mogu biti jezičak na vagi kuda ce krenuti CG, da li prema istoku ili zapadu. Treca stvar je što će ulazak u vlast sa proruskom opcijom dodatno podijeliti Bošnjake Crne Gore, a što može, kako kaže, imati dalekosežne posljedice u budućnosti.

"Ja vidim jedan šablon, jedan nesretan trend u kojem naši nacionalni neprijatelji, uvijek pronađu pojedince ili stranke koje su spremne prihvatiti manju ponudu samo da bi zasjele u neku fotelju. Dok mi kao narod kao Bošnjaci ne budemo promijenili paradigmu i dok ne budemo poštovali crvene linije zajednički i jedinstveno, teško je očekivati da ćemo popraviti poziciju bilo da je riječ o Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini. Nije problem ući u vlast, ali po koju cijenu, na bazi kojeg programa i šta će to donijeti Bošnjacima u Crnoj Gori. Zašto uvijek pregovaramo na sitno i prihvatamo mrvice " – kaže Mehmedović za Kodex.me.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.