U KBC Berane rekonstruisano porodilište

U KBC Berane rekonstruisano porodilište

Ministar zdravlja Vojislav Šimun otvorio je danas rekonstruisano porodilište sa odsjekom za neonatologiju u Kliničko bolničkom centru u Beranama, čija vrijednost radova, koja je podrazumijevala građevinsku rekonstrukciju, adaptaciju i kupovinu nove opreme, iznosi oko 90 hiljada eura.

Nakon obilaska novog prostora, Šimun je kazao da ga raduje novi ambijent u kojem će trudnice i porodilje iz Berana ali i okolnih mjesta sa sjevera moći da dobiju savremene uslove i uslugu na nivou evropskih medicinskih centara.

"Kao neko ko je svoj profesionalni rad vezao upravo za oblast ginekologije i akušerstva, posebno me raduje kada vidim da se odjeljenja u kojima na svijet donosimo nove živote unapređuju i dobijaju obrise usluge kakava priliči razvijenim centrima u regionu i šire. Takođe mi je drago i što će medicinsko osoblje, ljekari i sestre, od sada raditi u boljim uslovima i vjerujem dati dodatni kvalitet obavezama koje svakodnevno obavljaju", kazao je Šimun.

On je naglasio da je strateško opredjeljenje Vlade ulaganje u zdravstvo i prosvjetu, te da će svi projekti koji slijede imati punu podršku predsjednika Vlade Milojka Spajića.

"Kroz Strategiju ranog razvoja djeteta koju uspješno implementiramo u saradnji sa UNICEF - om, riješeno smo da porodilišta i neonatološke usluge unaprijedimo upravo po standardima ove međunarodne organizacije", dodao je Šimun.

Direktor KBC Berane, dr Milorad Magdalinić, rekao je da je zadovoljan ostavrenim napretkom ustanove kojom rukovodi, te da će nakon angio sale i novog polikliničkog dijela, koji su otvoreni u aprilu, novo porodilište biti još jedno u nizu planiranih i završenih ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu.

"U KBC Berane, trenutno radi šest ginekologa, dva ljekara su na specijalizaciji i očekujemo dodatno pojačanje njihovim dolaskom. Takođe ustanova ima i pet pedijatara, na supspecijalizaciji iz pulmologije je jedan ljekar, neonatologije dva, dok se iz oblasti dječje kardiologije usavršava jedan kolega", kazao je Magadalinić.

Ukupan broj porođaja u KBC Berane tokom 2023. iznosio je 679, dok je u 2024. do sada obavljeno njih 396.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić pohvalio je menadžment ustanove i najavio podršku za sve projekte koje KBC BA ima u planu i za koji hoće da aplicira.

Pored radova na osavremenjavanju beranskog porodilišta, u ovom kliničko-bolničkom centru završeni su i radovi na muškom bloku hirurškog odjeljenja, čija je vrijednost iznosila oko 40 hiljada eura.

Nakon obilaska ustanove, ministar Šimun sa saradnicima održao je radni sastanak sa menadžmentom i osobljem porodilišta.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.