Vujović: Svima je jasno da je ovo raspodjela plijena

Vujović: Svima je jasno da je ovo raspodjela plijena

Svjesni su svi, koji će sada činiti novu vladajuću strukturu, da je ovo jedan privremeni projekat koji neće dugo trajati, a da li će se završiti nekom novom rekonstrukcijom, ili izborima, kazao je govoreći o predstojećoj rekonstrukciji Vlade Crne Gore profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović.

Komentarišući rekonstrukciju Vlade i uvođenje novih resora, Vujović je gostujući na Televiziji E naveo da formiranje ministarstva za NVO, pokazuje da kreatorima rekonstruisane Vlade ponestaje ideja i da traže razloge kako formirati neko ministarstvo.

“Svima je jasno da je ovo raspodjela plijena, da ovdje nema nikakve programske orijentacije i motivacije samih političkih partija da ostvare svoj program, već ko što može da uhvati više. Sama brojka da Vlada ide na trideset članova pa ne znam da li će oni imati tehničkih uslova da u postojećem prostoru imaju svi mjesto za glavnim stolom, ili će morati da prave nekoliko redova. Čast izuzecima, u toj Vladi dominiraće oni koji nemaju ni stručnosti, ni integriteta da pokrivaju te pozicije”, naglasio je Vujović.

Zapad, kako je kazao, ne želi da bivši Demokratski front bude u vlasti, međutim, dodaje Vujović, premijer Spajić čini sve da zapadni partneri to nekako progutaju.

Insistiranje da Bošnjačka stranka bude dio Vlade, prema njegovom mišljenju, može se tražiti u dva smjera. Prvi smjer bi, kaže, bio davanje legitimiteta za ulazak DF-a u vlast, da bi se ublažila reakcija zapadnih partnera, koji su izričito protiv ulaska proruskih partija. A drugi smjer bi, dodaje Vujović, bio eventualna priprema za neku novu rekonstrukciju.

“Zvuči tragikomično kada predsjednik Skupštine Crne Gore objašnjava da je razlog za ulazk Bošnjačke partije dostizanje dvotrećinske većine za izbornu reformu, i promjene Ustava, što je zahtjev Evropske unije, izmjena jednoga člana”, objašnjava Vujović.

Oni koji su sada u vladajućoj koaliciji, smatra on, rizikuju dosta loš rezultat na narednim parlamentarnim izborima, jer su, dodaje, očistili teren za opoziciju i dali povod opoziciji da ih kritikuje, jer se bore isključivo za fotelje, a ne programske ciljeve.

Prema njegovim riječima, Bošnjačka, kao i druge političke partije u vladajućoj strukturi, gleda koliko će plijena dobiti. Zbog toga smo, dodaje, svjedoci izmišljanju novih ministarstava, da bi se nekako svi podmirili.

“Ne znam što se desilo sa zahtjevom, da Bošnjačka stranka mora da raskine koaliciju na lokalnom nivou sa opozicionim partijama. Dovelo bi u pitanje raskidanje tih koalicija, posebno u jednom gradu, Bijelom Polju, da dovete na čelo opštine nekoga Vraneša ili Kovačevića, kako bi reagovali Bošnjaci u toj opštini”, pita Vujović.

Ako bi se desilo, kako kaže, da Pokret za Podgoricu, na vanrednim lokalnim izborima koji su izvjesni, ostvari dobar rezultat onda bi to uticalo da rezultat PES- a bude loš i nastavio bi se trend ubrzanog pada podrške PES-u.

“Jer strah od pritiska javnosti je toliko veliki, i političkog uticaja, da je najlakše nekoga držati u pritvoru, bez obzira kakva će presuda biti. To je, nažalost, toliko rasprostranjeno da je postalo pravilo određivanja pritvora, bez obzira ko je u pitanju, a upravo nas međunarodni standardi, kad govorimo o pravosuđu, govore da je pritvor izuzetna mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenog, a ne nikako pravilo. U našem sistemu je apsolutno postalo pravilo”, zaključio je Vujović

“Da li opozicija ima kapaciteta, snage, znanja, da kapitalizuje nezadovoljstvo… jer nemamo neki rezultat za koji bi se mogla ova lokalna vlast uhvatiti i ići na izbore. Istina, nijesu odradili ni pun mandat, daleko od toga, ali definitivno ovo nije momenat koji bi gradonačelnicu, i one koje ona predvodi, podstakao da ide na izbore. Sa druge strane, ukoliko Pokret za Podgoricu ostvari dobar rezultat onda će to moći da bude neka lansirna rampa za njihov eventualni nastup, u nekom scenariju vanrednih izbora”, rekao je Vujović.

Crna Gora je, kaže, među onim zemljama koje se ne mogu smatrati punim demokratijama, kada se govori o dužini pritvora. Vujović podsjeća da su zatvori pretrpani i veoma se sporo donose sudske odluke

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.