Kriptovalute kupovali Spajić, Đeljošaj, Milović, Krvavac, Radunović i Čapuni
KRVAVAC, SPAJIĆ, RADUNOVIĆ, MILOVIĆ, ČAPINI I ĐELJOŠAJ/ - VLADA CG/ SKUPŠTINA CG

Kriptovalute kupovali Spajić, Đeljošaj, Milović, Krvavac, Radunović i Čapuni

Članovi Vlade Milojko Spajić (premijer), Nik Đelošaj (potpredsjednik i ministar ekonomskog razvoja), Andrej Milović (ministar pravde), Branko Krvavac (šef Kabineta premijera) i poslanici Ilir Čapuni (Albanska alijansa) i Slaven Radunović (Nova srpska demokratija) vlasnici su kriptovaluta.

Oni su javni funkcioneri iz izvršne i zakonodavne vlasti koji su ASK prijavili da posjeduju digitalne valute.

Međutim, dok je jasna zakonska obaveza javnih funkcionera da prijavljuju vrijednost gotovog novca i stanje depozita u bankama i drugim finansijskim institucijama, kada su u pitanju kriptovalute, evidentno je da Zakon o sprečavanju korupcije nosioci javnih funkcija tumače individualno. Dio funkcionera prijavljuje njihovu vrijednost i naziv. Drugi dio funkcionera ne prijavljuje vrijednost kriptovaluta niti o kojim digitalnim valutama se radi. Nijedan funkcioner (koji je tokom perioda obavljanja javne funkcije) stekao vlasništvo nad kriptovalutama, uvećanje imovine po tom osnovu nije prijavio kroz vanredni izvještaj o prihodima i imovini, zbog uvećanja imovine u iznosu preko 5.000 eura.

Prema podacima koje je "Dan" analizirao, od trenutnog saziva parlamenta i članova izvršne vlasti, prvi javni funkcioner koji je prijavio da ima kriptovalute bio je poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni. On je u redovnom imovinskom kartonu za 2019. prijavio da ima kriptovalute FAB, a od 2020. godine prijavljuje i "algorand". Za prve je naveo da je valuta američki dolar, za druge euro, ali nije precizirao njihovu vrijednost.

Aktuelni premijer Milojko Spajić javni funkcioner je od kraja 2020. i u prvom kartonu prijavio je da posjeduje bitkoine vrijedne 150.000 eura. Vlasništvo nad digitalnim valutama prijavljivao je u svakom narednom imovinskom kartonu, za vrijeme različitih javnih funkcija koje je obavljao, ali i po njihovom prestanku. Međutim, vrijednost bitkoina prestao je da prijavljuje od godišnjeg imovinskog kartona za 2021. Kriptovalute (BTC, ETH, BNB, USDT...) prijavljuje od 2023, u godišnjem izvještaju po prestanku funkcije. Njihova vrijednost je nepoznata za javnost.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kriptovalute prvi put prijavljuje u imovinskom kartonu koji je podnio ovog proljeća za prošlu godinu. U međuvremenu nije prijavljivao uvećanje imovine po ovom osnovu, a vrijednost njegovih kriptovaluta takođe nije precizirana. Đeljošaj je prijavio da ima "doge" kriptovalute, a u imovinskom kartonu, kao njihovu mjernu jedinicu, navodi 18.485 akcija. Pored toga, posjeduje i "shib" kriptovalute, a naveo je da od njih ima 19.310.087 akcija.

Ministar pravde Andrej Milović prijavljuje kriptovalute čija vrijednost, prema poslednjim podacima koje je prijavio ASK, iznosi 90.000 eura. Javni funkcioner je postao krajem 2021. i tada je prijavio kriptovalute koje su vrijedile 35.000 eura. Milović sve vrijeme u svojim imovinskim kartonima prijavljuje vrijednost kriptovaluta (30.000, 35.000 i sada 90.000 eura).

Šef Kabineta premijera Branko Krvavac posjeduje kriptovalute vrijedne 10.184 eura. U novembru prošle godine, kada je Krvavac preuzeo ovu funkciju, njegove kriptovalute su vrijedjele 5.678 eura. Prvi put ih je prijavio u godišnjem izvještaju po prestanku funkcije, podnijetom 2023. ali tada nije naveo njihovu vrijednost.

Poslanik Nove Slaven Radunović kriptovalute je stekao tokom prošle godine, što se zaključuje iz toga da taj podatak nije prijavljivao u svom imovinskom kartonu za 2022. niti u vanrednom izvještaju o prihodima i imovini, koji se podnosi usled uvećanja imovine ako je ono preko 5.000 eura. On nije naveo koje kriptovalute posjeduje, niti koja je njihova vrijednost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.