Ovih pet namirnica podstiču bolju probavu
Shutterstock

Ovih pet namirnica podstiču bolju probavu

Hrana bogata vlaknima igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja probave. Određene namirnice, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, bogate su dijetalnim vlaknima, koja pomažu varenju tako što podstiču redovno pražnjenje crijeva i sprečavaju zatvor.

Pored toga, neke namirnice bogate vlaknima mogu pomoći u održavanju zdrave sluznice crijeva obezbjeđujući hranu za korisne crijevne bakterije. Ovo podržava cjelokupno varenje i doprinosi zdravijem crijevnom okruženju. Dijetetičarka Destini Mudi otkrila je nekoliko takvih namirnica.

1. Čia sjemenke

Čia sjemenke su izuzetno bogate dijetalnim vlaknima, a značajan dio čine rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju supstancu nalik gelu u digestivnom traktu.

"Oko 28 grama čia sjemenki sadrži ogromnih 10 grama vlakana, što je prilično impresivno. Plus, one su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje vašeg srca i mozga", otkrila je Mudi za SheFinds.

2. Zob

Ovas sadrži rastvorljiva vlakna koja djeluju kao prebiotici, obezbjeđujući hranu za korisne crijevne bakterije. Ove bakterije pomažu u održavanju zdrave ravnoteže u mikrobioti crijeva, što je važno za varenje i opšte zdravlje crijeva.

"U oko 240 grama kuvanog ovsa ima pet grama vlakana, a ovas je posebno odlična za vaša crijeva. Pokazalo se ne samo da njegova rastvorljiva vlakna snižavaju holesterol i održavaju osećaj sitosti, već je ovas i prebiotičko vlakno. To znači da hrani dobre bakterije u vašim crijevima", objasnio je dijetetičar.

3. Bademi

Bademi sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih, koja pomažu da se stvari neometano kreću i sprečavaju zatvor.

"Sa skoro četiri grama vlakana na 28 grama, bademi obezbjeđuju skoro polovinu vaših dnevnih potreba za vitaminom E. Neke studije su pokazale da jedenje badema povećava proizvodnju butirata, jedinjenja koje se oslobađa kada se korisne bakterije u vašem crijevu hrane", kaže Mudi.

4. Kinoa

Bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, kinoa podržava redovno pražnjenje crijeva i sprečava zatvor, što je neophodno za zdravlje probave.

"Kinoa je poznata kao žitarica, ali je tehnički sjeme, što je čini zdravim ugljenim hidratima bez glutena, olakšanje za one koji imaju problema sa varenjem od jedenja glutena i pšenice. Oko 185 grama kuvane kinoe ima pet grama vlakana i sve devet esencijalnih aminokiselina", ističe dijetetičar.

5. Špargle

Špargla sadrži inulin, vrstu prebiotičkih vlakana koja služe kao hrana za korisne crijevne bakterije. Ovo pomaže u negovanju i održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikrobiote, koja je neophodna za optimalno varenje i zdravlje crijeva.

"Oko 130 do 150 grama špargle sadrži otprilike tri grama vlakana. Tip vlakana koji se nalazi u špargli, inulin, je takođe prebiotičko vlakno koje se ne može razgraditi u crijevima i koje bakterije crijeva ne apsorbuju. Tako da služi kao izvor hrane za korisne bakterije u crijevima", zaključila je Mudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.