Svaki četvrti poginuli u saobraćaju mlađi od 25 godina

Svaki četvrti poginuli u saobraćaju mlađi od 25 godina

Svaki četvrti poginuli u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori mlađi je od 25 godina, pokazuju zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Od ukupnog broja stradalih, 4,8 odsto je djece do 17 godina, čak 13,6 odsto je bilo dobi 18–20 godina, a starosti 21–24 godine bilo je 9,7 odsto stradalih u saobraćaju.

Među poginulima, kako konstatuju u MUP-u, posebno se ističu mladi od 18 do 20 godina i lica starosti od 25 do 35 godina (22,3 odsto), koji stradaju najčešće kao vozači. Visok je procenat stradalih koji su imali preko 65 godina (19,4 odsto), ali prema podacima MUP-a, oni najčešće poginu kao pješaci.

– Treba izdvojiti i djecu, kao posebnu kategoriju, starosti do 14 godina, jer je u posljednje dvije godine u Crnoj Gori troje djece poginulo, a preko 400 bilo povrijeđeno. Iz navedenog se jasno zaključuje ka kojim starosnim kategorijama treba usmjeriti mjere – navodi se u Strategiji poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period od 2024. do 2030. koju je s akcionim planom za 2024–2025. usvojila Vlada.

Podaci iz tog strateškog dokumenta pokazuju da je najveći rizik stradanja u Kolašinu, a zatim slijede Bar, Budva, Danilovgrad, Mojkovac, Podgorica, Šavnik, Ulcinj i Kotor, dok su opštine s najmanjim rizikom stradanja Žabljak, Plav i Andrijevica. Ostale opštine imaju srednji rizik stradanja u saobraćajnim nezgodama, dok za opštine Tuzi, Gusinje i Petnjica nedostaju podaci.

Zvanična statistika pokazuje da u Crnoj Gori prosječno godišnje strada 65 osoba, a da saobraćajne nezgode državu koštaju oko 400 miliona eura na godišnjem nivou.

Privremene vozačke dozvole, limitiranje snage motora vozila

Šaranović je kazao da će izmjene zakona fokus staviti na drastičnom snaženju kaznene politike, uz primjenu pozitivne prakse.

– Predložiću radnoj grupi da razmotri modalitete uvođenja privremenih vozačkih dozvola za vozače starosti od 18. do 21. godine života, te da za kategoriju mladih vozača razmotri i limitiranje snage motora motornih vozila kojima upravljaju, zabranu upravljanja motornim vozilom od 23 do šest sati, kao i limitiranje maksimalne dozvoljene brzine bez obzira na propisana ograničenja – saopštio je Šaranović.

Rekao je da je dodatna urgentna mjera prevencije i to što je flota Avio – helikopterske jedinice na raspolaganju saobraćajnoj policiji za nadzor saobraćaja iz vazduha, čime će se, kako vjeruje, doprinijeti većoj sigurnosti naših građana i turista.

Prosječno godišnje oko 3.000 lica bude povrijeđeno u saobraćajnim nezgodama.

– Samo u 2021. godini u Crnoj Gori je smrtno stradalo 55 lica, a povrijeđeno 3.003, od čega 474 teško i 2.529 lako povrijeđenih lica. Takođe, podaci za 2022. i 2023. godinu su veoma loši. U 2022. godini u Crnoj Gori je smrtno stradalo 73 lica, a povrijeđeno 3.086, od čega 576 teško i 2.510 lako povrijeđenih lica, a u 2023. godini čak 78 lica je smrtno stradalo, a povrijeđeno 2.955 od čega teško 548 i lako povrijeđeno 2.407 lica – pokazuju podaci MUP-a.

U tom resoru poručuju da je potrebno strateški djelovati kako bi se poboljšao sistem bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori, a ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je prije nekoliko dana naložio formiranje radne grupe koja će u najkraćem roku pristupiti izradi hitnih izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju. Šaranović je poručio da saobraćajne nesreće s teškim posljedicama nijesu pitanje jednog organa u državi, te da je potreban zajednički rad svih da bi se postigao drastičan napredak u ovoj oblasti.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.