Milatović: Stradanje nedužnih srebreničkih žrtava je opomena da se zlo ne smije ponoviti

Milatović: Stradanje nedužnih srebreničkih žrtava je opomena da se zlo ne smije ponoviti

Sjećanje na žrtve

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oglasio se povodom 11. jula Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i ukopa posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida.

"Dan kada se, sa tugom i pijetetom, prisjećamo žrtava srebreničkog genocida, prilika je da se još jednom podsjetimo koliko je važno da njegujemo međunacionalni i međuvjerski sklad, poštujući i uvažavajući jedni druge", napisao je Milatović.

"Stradanje nedužnih srebreničkih žrtava današnjim generacijama služi kao bolna opomena da se zlo iz jula 1995. godine nikada ne smije ponoviti", poručio je predsjednik Crne Gore.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će konačno pronaći vječni smiraj je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Izvor:Klix.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.