Sančez: Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica EU

Sančez: Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica EU

Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica Evropske unije, a politika premijera Spajića vodi zemlju u tom pravcu, poručio je premijer Španije Pedro Sančez tokom susreta sa premijerom Milojkom Spajićem na marginama NATO Samita koji se održava u Vašingtonu.

Predsjednik Vlade je tokom razgovora istakao značaj učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju te na toj liniji zahvalio Španiji na podršci tokom prethodnih sedam mjeseci. Dobijanje IBAR-a, kako je kazao, jednako je važno za Crnu Goru koliko i za samu Evropsku uniju te na toj linjij iskazao očekivanje da će završna faza pregovaračkog procesa doprinijeti punoj transformaciji Crne Gore u zrelu i ekonomski osnaženu državu članicu.

Premijer Španije je pozdravio “izuzetan napredak Crne Gore” i kazao da je svojim članstvom u NATO, dostizanjem izdvajanja od preko 2% BDP-a za odbranu ali i dosljednim sprovođenjem politika Saveza u svim oblastima Crna Gora pokazala da je “zemlja na koju Evropska unija može da računa”. Sazrelo je vrijeme da Evropska unija dobije 28. državu članicu, poručio je Sančez.

Dvojica premijera saglasni su i da je odnosima Crne Gore i Španije potreban novi zamajac te istakli potrebu inteziviranja ekonomskog dijaloga u narednom periodu. Na toj liniji dogovoreno je da kao dvije meditaranske zemlje Crna Gora i Španija intenziviraju saradnju u oblasti turizma i hotelijerstva, dok je premijer Sančez prenio i interesovanje španskih kompanija za projekte u Crnoj Gori.

Sagovornici su izarazili zadovoljstvo učešćem na istorijskom Samitu NATO-a u Vašingtonu i ponovili opredijeljenost da i u daljem djelovanju doprinose ciljevima Alijanse njamoćnijeg odbrambenog saveza na svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.