Šolc nakon izbora: Ne smijemo se praviti da je sve isto kao prije, zabrinut sam

Šolc nakon izbora: Ne smijemo se praviti da je sve isto kao prije, zabrinut sam

Rezultat evropskih izbora loš je za sve stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj i ukoliko žele da vrate podršku birača ne mogu se praviti da su stvari iste kao prije, rekao je danas kancelar Olaf Šolc.

- Niko se ne bi smio jednostavno praviti da je sve isto - rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, navodeći da je uspjeh krajnje desnih stranaka zabrinjavajući i da ga se ne bi trebalo uzeti kao nešto normalno.

- To treba da nas brine. Ne smijete na to da se naviknete i trajni je zadatak da ih potisnemo natrag - dodao je.

Sve tri stranke vladajuće koalicije pretrpele su poraz na evropskim izborima u nedelju, a krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila je priličan uspjeh, pokazuju prvi podaci.

Šolcevi Socijaldemokrati imaju najgori rezultat dosad na nacionalnim izborima, poraz koji dovodi u pitanje budućnost vlade.

Njemački kancelar je rekao da se zalaže za to da se odluka o vodećim pozicijama u Evropi donese brzo, dodavši da se predsjednica Evropske komisije mora osloniti na većinu tradicionalno demokratskih stranaka u Evropskom parlamentu.

- Nema razloga da to predugo traje - rekao je Šolc. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počela je danas da okuplja koaliciju nakon što je njena Evropska narodna stranka osvojila više mandata nego što je imala.

Međutim, da bi osigurala novi petogodišnji mandat, mora je podržati većina čelnika država članica i većina u Evropskom parlamentu. Koalicijske stranke u Njemačkoj odbacile su mogućnost da se fon der Layen obrati za podršku italijanskoj nacionalističkoj premijerki Đorđi Meloni s kojom je dosad blisko sarađivala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.