Kineska svemirska letjelica sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Kina je saopštila da je njena svemirska letjelica bez posade uspješno sletjela na suprotnu stranu Mjeseca - neistraženo mjesto na koje gotovo niko ne pokušava otići.

Chang'e 6 sletio je u bazen Južnog pola-Aitken u 06:23 po pekinškom vremenu u nedjelju ujutro, objavila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Misija je pokrenuta 3. maja, a cilj je prikupiti dragocjeno kamenje i tlo iz ove regije po prvi put u istoriji.

Sonda bi mogla izvući neke od najstarijih Mjesečevih stijena iz ogromnog kratera na njegovom Južnom polu.

Slijetanje je bilo puno rizika, jer je vrlo teško komunicirati sa svemirskim letjelicama kada stignu na udaljenu stranu Mjeseca. Kina je jedina zemlja koja je već postigla taj podvig, spustivši svoj Chang'e-4 2019. godine.

Nakon lansiranja iz svemirskog lansirnog centra Wenchang, svemirska letjelica Chang'e 6 kružila je oko Mjeseca čekajući da sleti.

Komponenta lendera misije zatim se odvojila od orbitera kako bi dotakla onu stranu Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Tokom spuštanja korišten je autonomni vizualni sistem za izbjegavanje prepreka za automatsko otkrivanje prepreka, s kamerom u vidljivom svjetlu koja odabire relativno sigurno područje za slijetanje na temelju svjetline i tame mjesečeve površine, citirala je CNSA državna Xinhua novinska agencija.

Lender je lebdio oko 100 metara iznad sigurnog područja za slijetanje i upotrijebio je laserski 3D skener prije sporog okomitog spuštanja.

Operaciju je podržao relejni satelit Queqiao-2, rekla je CNSA. Kineski državni mediji opisali su uspješno slijetanje kao "istorijski trenutak".

Lender bi trebao provesti do tri dana skupljajući materijale s površine u operaciji za koju je CNSA rekla da će uključivati ​​"mnoge inženjerske inovacije, visoke rizike i velike poteškoće".

Pristup vodi značajno bi povećao izglede za uspješno uspostavljanje ljudske baze na Mjesecu za naučna istraživanja.

Ako misija uspije, letjelica će se vratiti na Zemlju s dragocjenim uzorcima u posebnoj kapsuli za povratak.

Materijal će se čuvati u posebnim uslovima kako bi se pokušao održati što je moguće netaknutijim. Naučnici u Kini dobit će prvu priliku za analizu stijena, a kasnije će se za tu priliku moći prijaviti i istraživači širom svijeta.

Ovo je drugi put da je Kina pokrenula misiju prikupljanja uzoraka s Mjeseca. Godine 2020. Chang'e 5 donio je 1,7 kg materijala iz područja zvanog Oceanus Procellarum na bližoj strani Mjeseca.

Kina planira još tri misije bez posade u ovoj deceniji  dok traži vodu na Mjesecu i istražuje postavljanje stalne baze tamo.

Šira strategija Pekinga ima za cilj vidjeti kineskog astronauta kako hoda Mjesecom oko 2030. godine.

SAD takođe namjerava vratiti astronaute na Mjesec, a NASA planira lansirati svoju misiju "Artemis 3" 2026. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.