Islandski vulkan ponovo izbacuje lavu, građanima naređena evakuacija

Islandski vulkan ponovo izbacuje lavu, građanima naređena evakuacija

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je peti put od decembra, izbacivši crvenu lavu koja je još jednom ugrozila obalni grad Grindavik.

Ovo je dovelo do evakuacije popularne geotermalne banje Plava laguna.

Erupcija je počela u ranim popodnevnim satima, nakon niza potresa.
Iako je aktivnost počela da se smiruje do ranih večernjih sati, procijenjeno je da je erupcija bila najsnažnija do sada jer je lava pucala 50 metara u nebo iz pukotine koja je narasla na 3,5 kilometara u dužinu, saopštio je islandski meteorološki ured.

Barijere izgrađene da zaštite Grindavik su odbijale lavu koja je tekla. Radnicima i svima koji su još u gradu je naređeno da napuste ovaj dio.
Termalna banja Plava laguna je jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda te je evakuisana prije nego je erupcija počela.

Grindavík se nalazi na poluostrvu Reykjanes, oko 55 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Islanda, Reykjavika.

Za vrijeme erupcije u januaru lava je progutala tri kuće na sjevernom rubu sela Grindavík, u kojemu živi 4.000 stanovnika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.