Drini: Ugovorenim brakovima se niko ne bavi na adekvatan način; Beriša: To treba da se promjeni
ilustracija (Foto: Pixabay)

Drini: Ugovorenim brakovima se niko ne bavi na adekvatan način; Beriša: To treba da se promjeni

Ugovoreni brakovi su dio tradicije Romske i Egipćanske zajednice, pa čak i danas kada se radi na emancipaciji, promjenama, konceptu ljudskih prava, ovi su obrisi života zajednice koja najčešće živi na margini, uspjeli da se održe, to je gostujući u jutarnjem programu televizije E kazao predsjednik Nevladine organizacije Koračajte sa nama, Elvis Beriša.

"Manjak nivoa obrazovanja, izolovanost iz društva, siromaštvo, kao i otežavajući faktori prilikom pristupa tržištu rada učinili su svoje, da ovi običaji i dalje ostanu unutar Romske zajednice. Da li je to dio kulture, ne bih rekao da je dio kulture ali jesta svakako nešto što svakako godinama unazad prati Romsku zajednicu i definitivno nešto što treba da se promjeni", kaže Beriša.

Da se problem ugovorenih brakova niko u državi ne bavi na adekvatan način, mišljenja je Selma Drini, aktivistkinja za prava Roma i manjinskih zajednica u Crnoj Gori.

"Mi kao društvo ne brinemo jedni o drugima. Ukoliko je problem samo naš problem ne znači da smo dužni sami da ga rešavamo, već moramo zajednički raditi na tome da spasimo mlade osobe. Žrtve ugovorenih brakova mogu biti i dječaci i djevojčice. Pretežno roditelji ugovaraju taj brak sa osobom koja se uklapa u njihove okvire. U većini slučajeva svaki ugovoreni brak nosi sa sobom i odredjenu svotu novca. Takvi brakovi su ugovoreni prisilno", kazala je Drini. 

Sudstvo, poručuje Drini, svoj posao ne radi adekvatno, jer kada iz Romske zajednice prijavimo neki slučaj, oni pretežno, dodaje Drini, ne reaguju, nego čekaju da se nesto dokaže.

"Upravo zato što je ugovaranje braka teško dokazivo, potrebna je podrška institucija koju do sada nismo dobili. Žrtve u dovoljnoj mjeri nisu zaštićene i sve i da žele da prijave, plaše se da državni organi i institucije neće stati iza njih. Plaše se pored toga i reakcije zajednice, jer ako pruže otpor, postaju neprijatelji", navodi Drini. 

Mnogi, ističe Drini, smatraju da je ugovoreni brak tradicija.

"Postoji veliki broj Roma koji pokušavaju da budu obrazovani i uspješni, ali postavlja se pitanje šta sa onima koji nemaju snage da pruže otpor prije svega zajednici, a onda i svim onim problemima sa kojima se Romska zajednica suočava. Tu su siromaštvo, manjak obrazovanja, problem pravnog statusa, pronalaženja posla. Sve su to posljedice ugovorenog braka. Mi iz Romske zajednice ne možemo sami riješiti nešto što je istorijski problem. Crnogorsko društvo mora se ujediniti i prijavljivati takve brakove da ne bi došlo do njih. Ovo nije problem jedne zajednice, nego cijele države. Institucije defintivno ne rade svoj posao", zaključuje Drini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.