Fajnenšal tajms: NATO slab da zaštiti istočno krilo Evrope

Fajnenšal tajms: NATO slab da zaštiti istočno krilo Evrope

Evropa ima samo mali dio vazdušnih odbrambenih kapaciteta potrebnih da zaštiti svoje istočno krilo, objavio je Fajnenšal tajms. List se poziva na unutrašnje analize NATO izrađene prošle godine koje "otkrivaju razmjere ranjivosti kontinenta".

Države NATO-a su u stanju da obezbijede manje od pet odsto kapaciteta protivvazdušne odbrane neophodne da zaštiti svoje članice u centralnoj i istočnoj Evropi od napada punog obima.

Jedan visoki diplomata NATO-a rekao je za Fajnenšal tajms da je sposobnost odbrane od projektila i vazdušnih udara „glavni dio plana za odbranu istočne Evrope od invazije“.

- A trenutno to nemamo. Vazdušna odbrana je jedna od najvećih rupa koje imamo - upozorio je on.

Ministri spoljnih poslova NATO-a okupljaju se danas u Pragu na dvodnevnom samitu, kako bi pripremili samit lidera alijanse u Vašingtonu u julu, na kome će jačanje evropske odbrane biti centralna tema.

Neuspjeh evropskih država NATO-a u posljednjih nekoliko mjeseci da obezbijede dodatnu opremu za protivvazdušnu odbranu Ukrajini naglasio je problem sa ograničenim zalihama skupih sistema koji se sporo proizvode. To je podstaklo niz inicijativa u pokušaju da se pronađu dugoročna rješenja.

- Novi odbrambeni planovi NATO-a značajno povećavaju zahtjeve za vazdušnu i protivraketnu odbranu u količini i spremnosti - rekao je neimenovani zvaničnik NATO, dodajući da zemlje ulažu u nove sposobnosti protivvazdušne odbrane, uključujući borbene avione.

- Tako da smo uvjereni da je NATO odvraćanje od Rusije i dalje snažno - dodao je on.

Neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine SAD su rasporedile sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" da bi zaštitile aerodrom u južnoj Poljskoj koji je postao čvorište za isporuku zapadnog oružja u Kijev. Ali zvaničnici upozoravaju da članice NATO-a imaju toliko malo takvih sistema na raspolaganju da su njihovi kapaciteti za dalje raspoređivanje van svojih teritorija ozbiljno ograničeni, piše FT.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.