Sudiji sedam mjeseci zatvora zbog lažiranja zapisnika
Sudija Danilo Jegdić, Foto: Dan

Sudiji sedam mjeseci zatvora zbog lažiranja zapisnika

Sudija Osnovog suda u Podgorici Danilo Jegdić osuđen je na sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. Presuda je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću.

Jegdić je optužen za falsifikovanje potpisa navodnih stranaka u predmetu. Prema optužnici, on je falsifikovao zapisnike sa suđenja na način što ih je potpisivao umjesto stranaka za ročišta koja nijesu ni bila održana.

Postupak protiv Jegdića traje već šest i po godina i na ivici je zastare. Naime, ukoliko Viši sud ne reaguje hitno i odluka ne postane pravosnažna do septembra, postoji opasnost da slučaj zastari.

– U krivičnom postupku pod poslovnom oznakom K.br.245/17, koji se vodi protiv okrivljenog J.D. zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave iz člana 414 stav1 Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore, sudija Sava Mušikić je dana 27.5.2024. godine donio i javno objavio odluku kojom je J.D. zbog izvršenja predmetnog krivičnog djela osuđen na sedam mjeseci zatvora. Stranke u postupku imaju pravo žalbe u zakonom predviđenom roku – saopštila je Svetlana Lalović, savjetnik za odnose s javnošću Osnovnog suda u Nikšiću.

Jegdiću se stavlja na teret da je u slučaju tužbe Ljubomira Markovića protiv Organizacije za zaštitu prava autora muzike (PAM) falsifikovao šest službenih zabilješki o navodno održanim ročištima u periodu od 16. septembra 2014. do 12. aprila 2016. godine.

Jegdić je negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Optužnicu protiv Jegdića podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani, a Viši sud je predmet delegirao Osnovnom sudu u Nikšić zbog nepristrasnosti.

Sudski savjet je 15. novembra 2017. godine suspendovao Jegdića do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.