Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit:

Zelenski protiv pozivanja Rusije na mirovni samit: "Putinu se ne može vjerovati"

Predsjednik Volodimir Zelenski odbio je danas prijedlog Kine i Brazila koji insistiraju na učešću Rusije na samitu za mir u Ukrajini, zakazanom za sredinu juna u Švajcarskoj.

- Ne smatramo da Rusija treba da učestvuje u tome, jer će Rusija sve blokirati - to je jasno - rekao je Zelenski novinarima u Madridu, gdje je u posjeti.
-Ona želi da uništi Ukrajinu, da nas zbriše - rekao je on i dodao da se ne može imati "nikakvog povjerenja u (Vladimira) Putina".

Zelenski je kazao da će posrednici moći da Rusiji prenesu prijedloge kada se učesnici predstojećeg samita saglase o dokumentu u kojem će se detaljno navesti koraci za uspostavljanje "pravednog mira" u Ukrajini na osnovu mirovnog plana Kijeva.

Po njegovim riječima, učešće na toj konferenciji 15. i 16. juna već je potvrdilo 90 zemalja.

- Mi smo u stanju da (...) nađemo izlaz iz situacija koje je Rusija donijela ovim ratom, a onda ih posrednici mogu pokazati predstavnicima Rusije- dodao je Zelenski.
image
Zelenski doputovao u Španiju, potpisuje bezbjednosni sporazum – moćni Patrioti stižu u Ukrajinu

- Zato sada pozivamo sve: imamo svoj osnovni (plan), ali smo otvoreni da čujemo i druga mišljenja - rekao je on.

Zelenski je u nedelju pozvao svoje američke i kineske kolege da učestvuju na toj mirovnoj konferenciji. Moskva koja nije pozvana, već predviđa neuspjeh.

Strateški partner Rusije, Peking je ponovio prošle nedelje svoj stav u zajedničkoj izjavi sa Brazilom da podržava "međunarodnu mirovnu konferenciju u odgovarajuće vrijeme, koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i uz poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima".

U nedavnom intervjuu za AFP, Zelenski je pomenuo tri pitanja o kojima će se pregovarati u Švajcarskoj.

Prvo je slobodna plovidbu Crnim morem da bi se zaštitila sigurnost snabdijevanja sveta hranom dozvoljavanjem ukrajinskog izvoza žitarica.

Drugo pitanje je dogovor o pozivu za zaustavljanje napada na energetsku infrastrukturu.

Treće je povratak u Ukrajinu hiljada djece deportovane u Rusiju što je zločin - smatra Međunarodni krivični sud koji je zbog toga naložio hapšenje Putina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.