Stanovnici Đurđevića Tare neće dalekovod kroz selo, borba tek predstoji

Stanovnici Đurđevića Tare neće dalekovod kroz selo, borba tek predstoji

Radovi bili prekinuti, sada opet nastavljeni


Stanovnici pljevaljskog sela Đurđevića Tare ogorčeni su na ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, jer je, kako smatraju, promjenio stav i sada podržava ideju da dalekovod Lastva - Pljevlja jačine 400 kW prođe kroz njihovo selo.

U saopštenju dostavljenom medijima mještani tvrde da im je Odović u februaru dao obećanje da će se založiti da trasa dalekovoda zaobiđe njihovo selo koje je atraktivna turistička destinacija i jedno od najnaseljenijih pljevaljskih seoskih područja gdje je u vrijeme turističke sezone zaposleno oko 100 ljudi. Smatraju da bi prolaskom trase dalekovoda, selo bilo uništeno i ugroženo zdravlje njegovih stanovnika. Mještani Đurđevića Tare tvrde da se protiv njih vodi prljava igra i poručju da tek sada predstoji borba i da neće odustati od odbrane sela i svojih imanja.

– Obzirom da prolazak dalekovoda kroz vaše selo od vaše strane istaknut kao veliki problem, moja namjera je bila, da i pored navedenih činjenica, još jednom ispitamo sve alternative u odnosu na nadzemni vod i postojeću trasu, pa imam obavezu da vam detaljno obrazložim navedeni zaključak, da je planirana osnovna trasa(sa određenim manjim modifikacijama) jedino i izvodljivo rješenje - navodi se u dopisu koji je ministar Odović uputio stanovnicima Đurđevića Tare.

Odović objašnjava da je izgradnja dalekovoda od opšteg interesa za energetski sektor Crne Gore, kao i da je on dio zajedničkog regionalnog i evropskog projekta.

-Imajući u vidu značaj izgradnje dalekovoda kako za Crnu Goru tako i za EU kao i činjenicu da je CGES u toku realizacije u potpunosti slijedio smjernice i ograničenja definisana prostorno-planskom dokumentacijom čiju izradu je kordiniralo ministarstvo nadležno za prostorno planiranje, molim vas da iskažete konstruktivnosti i dobru volju i da predmetnom problemu pristupite sa dužnom pažnjom i obazrivosti, kako se završetak ovog značajnog projekta nebi dovodio u pitanje - poručio je ministar Odović.

mztara

mztara2

Podsjećamo, tokom minule jeseni radovi na dalekovodu bili su zaustavljeni. Jedan broj metalnih stubova postavljenih na području sela Kosanica bio je bez žica. Početkom decembra Skupština opštine Pljevlja donijela je zaključke kojim je zatraženo da se spriječi izgradnja dalekovoda kroz selo Đurđevića Tara. Potom su usledile posjete predstavnika Vlade, među kojima je bio i ministar Janko Odović. Reagovale su i ekološke nevladine organizacije, a mještani su se ponadali da je njihovim mukama došao kraj. Međutim, sada su žice na stubovima kroz selo Kosanica postavljene, što je u stvari najava da se radovi nastavljaju. Inače, dalekovod je izgrađen do Ždrijela iznad sela Đurđevića Tara i iz pravca Žabljaka do obale rijeke Tare, ali nije povezan.

Sa druge strene stanovnici Đurđevića Tare smatraju da nije tačno da dalekovod nije moga da se radi na drugačiji način i da zaobiđe njihovo selo.

– Dalekovod jačina 400 kW je dalekovod smrti i uništenja našeg sela. Još odlučnije nego u prethodnih deset godina branićemo našu đedovinu i nećemo dozvoliti da nas iko odavde iseli. Sve podvale, spletkarenja i izmišljanja ćemo izdržati, a sve te nečasne radnje neće pomoći da se problem riješi. Nažalost, i ministar Odović se pridružio onima koji žele uništenje našeg sela, a samo do juče je govorio drugačije - navodi se u saopštenju mještana i dodaje da neko pokušava unijeti nemir među stanovnike Đurđevića Tare.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.