Advokate napadaju, država sporo reaguje
Ilustracija

Problem koji uzima maha?

Advokate napadaju, država sporo reaguje

Iako Advokatska komora Crne Gore već godinama upozorava na opasnosti sa kojima se suočavaju advokati, čini se država nije preduzela neke posebne mjere da im se poboljša zaštita.

Posljednjih godina bilo je više ozbiljnih napada na advokate, pa čak i jedno ubistvo advokata. 

Na sve to podsjetio je jučerašnji težak incident u prostorijama Osnovnog suda u Beranama kada je napadnut advokat Aleksandar Simonović, koji je za Portal RTCG saopštio da mu je, nakon pregleda u beranskoj bolnici, konstatovan prelom donje vilice. Beranska policija uhapsila je dvije osobe zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teških povreda advokatu. 

Ako se vratimo u prošlost, sjetićemo se da je 2012. godine ubijen advokat Vlado Bjeković, a za njegovo ubistvo osuđen je Zoran Pajović. To ubistvo dogodilo se u Podgorici. 

U Podgorici su prije nekoliko godina zapaljeni i automobili advokatima Veliboru Markoviću i Čedu Dobroviću. 

Veliku pažnju javnosti izazvao je svojevremeno i napad na advokata Lazara Akovića. U Nikšiću je prije deset godina zapaljen automobil advokata Slavomira Božovića. 

Prije dvije godine dogodio se napad službenika Uprave za katastar i imovinu PJ Kotor na pripravnicu advokatske kancelarije iz Podgorice. 

Osim advokata na meti su ponekad i sudije što otvara dodatna pitanja o bezbjednosti u sudovima. Posebno je važno reći da crnogorsko pravosuđe, pritisnuto očekivanjima EU da se sprovedu temelje reforme, opterećuje i neriješena afera "Tunel" koja se tiče provale u depo Višeg suda u Podgorici. 

Iz Advokatske komore Crne Gore saopšteno je da jučerašnji napad na kolegu Simonovića predstavlja napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost.

"Pa smatramo da je izvršeno krivično djelo posebno teško, uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadnut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao djelatnost kojom se bavi", navodi se u saopštenju.

Apelovali su da nadležni državni organi preduzmu sve mjere i radnje, radi privođenja aktera napada na Simonovića pravdi, čime bi se apsolutno ostvario i smisao specijalne, kao i generalne prevencije, kako ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih nemilih događaja.

"Posebno treba imati na umu činjenicu da se ovakvi događaji ponavljaju, što je još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od strane nasilnih pojedinaca. Crnogorski advokati cijene da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način", naglašavaju u advokatskoj komori.

Komora će, kako dodaju, preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa Simonovića i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, koja evidentno uzima maha.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.