Nikšićki penzioneri poručili: Povećanjem samo minimalnih penzija degradirani oni koji su duže radili i ulagali
GODIŠNJA SKUPŠTINA PENZIONERA NIKŠIĆA/ -ŽELJKO ŠAPURIĆ

Nikšićki penzioneri poručili: Povećanjem samo minimalnih penzija degradirani oni koji su duže radili i ulagali

U Nikšiću je održana redovna godišnja Skupština opštinskog Udruženja penzionera, koje ima oko 15 hiljada članova

Na redovnoj godišnjoj Skupštini opštinskog Udruženja penzionera zaključeno je da u rješavanju krucijalnih problema moraju biti uključeni i sami penzioneri, a ne da o njihovoj sudbini odlučuju drugi. Penzioneri očekuju da će im biti pružena ruka saradnje i da će nadležne institucije u državi adekvatno sagledati materijalni položaj penzionera i zauzeti korektan i pravedan stav prema ovoj populaciji

Inače, redovna godišnja Skupština Udruženja penzionera Nikšić obuhvatala je četiri tačke dnevnog reda ali je posebno zanimljiva bila ona koja se ticala nedavnog povećanje minimalne penzije. Sjednicu je otvorio i njome rukovodio predsjednik nikšićkog Udruženja penzionera Vladimir Perović. On je istakao da su se oko povećanja minimalne penzije pojavile mnoge nedoumice i dileme kod penzionera, pa smatraju i da su oštećeni zbog toga što nije nađen modus da povećanjem budu obuhvaćeni svi penzioneri.

- U minulom periodu izostala je pomoć i razumijevanje Fonda PIO sa kojim Udruženje penzionera Nikšić, koje ima oko 15.000 članova, nema adekvatnu saradnju - istakao je Perović i dodao da je izosala finansijska pomoć Fonda PIO koju su ranije imali, pa se sve svelo na sradstva od članarine koja, kako je naglasio, ni približno nijesu dovoljna da bi izašli u susret potrebama svog članstva.

- Problem je još izraženiji time što cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu iz dana u dan i koje su u poslednje vrijeme dostigle povećanje od čak 50 odsto, pa povećanje i usklađivanje penzija u prethodnom periodu nije bilo od velikog značaja - naglasio je Perović.

Na skupštini nikšićkoh penzionera je istaknuto da je povećanjem samo minimalnih penzija veliki dio penzionera nezadovoljan jer, kako smatraju, to nije pravično i degradira one koji su radili duže i ulagali više u penzioni fond.

- Ovo nema utemeljenje u zakonu. Idući mjeseci penzije mogu slobodno da ukinu. Kažu da u Crnoj Gori ima 46.000 penzionera sa minimalnim penzijama, a oni su isplatili 74. 000 što znači da su isplatili i one sa prosječnim penzijama, odnosno oni koji su dosad primali oko 420 eura sada su dobili 450. Znači li to da su i penzionere sa prosječnom penzijom vratili u niži rang. To je diskriminacija - ocijenila je Jelena Međedović, potpredsjednica Saveza Udruženja penzionera Crne Gore.

Istaknuto je da penzioneri očekuju da će im biti pružena ruka saradnje i da će nadležne institucije u državi adekvatno sagledati materijalni položaj penzionera i zauzeti korektan i pravedan stav prema ovoj populaciji.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.