Demokrate teško do potrebnog broja potpisa bez DPS-a, SDP-a i NSD-a

Demokrate teško do potrebnog broja potpisa bez DPS-a, SDP-a i NSD-a

Demokrate su poziv da potpišu inicijativu uputile odbornicima koalicije „Budva na prvom mjestu“, Građanskom pokretu Ura i Socijalističkoj narodnoj partiji. Inicijativa nije upućena koaliciji koju na lokalnom nivou čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija

Odbornici Demokratske Crne Gore pokrenuli su juče inicijativu za skraćenje mandata Skupštine opštine Budva i pozvali kolege iz ostalih partija da je potpišu i time razriješe političku krizu u tom gradu, koja je uslijedila nakon što je prvi čovjek opštine Milo Božović pritvoren zbog sumnje da se bavio švercom narkotika.

Inicijativu je za sada potpisalo četvoro odbornika Demokrata, a da bi ušla u skupštinsku proceduru i da bi na osnovu nje bila sazvana sjednica lokalnog parlamenta neophodno je da je podrži najmanje 17 odbornika.

Demokrate su poziv da potpišu inicijativu uputile odbornicima koalicije „Budva na prvom mjestu“, Građanskom pokretu Ura i Socijalističkoj narodnoj partiji. Inicijativa nije upućena koaliciji koju na lokalnom nivou čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija.

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra-Stanišić pozvala je odbornike da u naredna tri dana inicijativu potpišu u prostorijama Demokrata.

- Nakon niza saopštenja i javno iznijetih stavova nekadašnje većine, smatramo da bi potpisivanje ovog dokumenta bio najodgovorniji i najmoralniji čin iskazan prema građanima – poručila je ona.

Milo Božović je na prethodnim lokalnim izborima u Budvi predvodio koaliciju okupljenu oko nekadašnjeg Demokratskog fronta i sa njom osvojio apsolutnu većinu u tom gradu.

Međutim, nakon hapšenja Božovića u aprilu prošle godine, protiv koga je Specijalno državno tužilaštvo u međuvremenu pokrenulo i optužnicu, došlo je i do rascijepa koalicije, koju je na izborima predvodio, na dvije struje.

Jednu, koja raspolaže sa šest odborničkih mandata, sada predvodi aktuelni predsjednik budvanskog parlamenta Nikola Jovanović, a drugu, koja broji 11 mjesta u lokalnom parlamentu, direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Predstavnici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije, koji zajedno raspolažu sa 11 odborničkih mandata, inicirali su ranije zaključenje novog koalicionog sporazuma na koji je iz pritvora saglasnost dao i sam Božović.

Božović, međutim, nije prihvatio prijedlog te koalicije da sporazum bude zaključen i sa novoformiranim odborničkim klubom SNP-a koji predvodi nezavisni odbornik Mladen Kažanegra, koji je prošle godine napustio Novu srpsku demokratiju sa čije je liste i dobio mandat.

Božović je predložio da za njegovu zamjenicu bude imenovana Jasna Dokić, ali se lokalni parlament o tom prijedlogu još nije izjasnio.

Sjednica SO Budva, na kojoj je trebalo da se raspravlja o tome, počela je 16. februara, ali do izjašnjena nije došlo, jer je zasijedanje napustilo pet odbornika nekadašnjeg DF-a.

To je ujedno bio i treći neuspjeli pokušaj izbora Jasne Dokić za potpredsjednicu opštine.

Na skraćenje mandata poziva i Ura

Na skraćenje mandata budvanskom parlamentu i raspisivanje novi lokalnih izbora juče su pozvali i iz lokalnog odbora Građanskog pokreta Ura.

Oni su saopštili da je to što koalicija NSD/DNP, na čelu sa Andrijom Mandićem, radi građanima Budve „nezapamćeno“ i da situacija koju su proizveli „prevazilazi i nekadašnju ekipu na čelu sa Svetozarom Marovićem“.

- Kompletna opština, sekretarijati, preduzeća i ustanove su paralisani i sve je u v. d. stanju, jedino imamo predsjednika lokalnog parlamenta koji je u punom mandatu, iako ga niko ne podržava i nema političku partiju kojoj pripada - navodi se u saopštenju Ure.

Upozoravaju i da se takvim ophođenjem rizikuje da Budva još jednu turističku sezonu dočeka bez plana privremenih objekata, komunalnog reda, organizovane Luke Budva i bilo kakvog strateškog plana ili organizacije.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.