DPS: “Siva lista” usporila bi EU put, Adžić: Ni to nije tragedija
ilustracija

DPS: “Siva lista” usporila bi EU put, Adžić: Ni to nije tragedija

Poslanik DPS Andrija Nikolić, rekao je da bi stavljanje Crne Gore na sivu listu FATF-a, značilo usporavanje evropskog puta Crne Gore i dinamiku zatvaranja poglavlja, te će poslanički klub njegove stranke podržati Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je predložila Vlada, po hitnom postupku. Predloženi Zakon podržaće i Demokrate.

I koalicija Za budućnost Crne Gore će, kako je rekao poslanik te stranke Slaven Radunović podržati taj Zakon. 

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić rekao je da je ovaj posao trebalo uraditi ranije.

”Javna rasprava završena prije par godina, ali nedostatak političke volje da se Skupština bavi ovim pitanje, uslovila je da kasnimo sa bitnom implementacijom koje su nešto o čemu će Manival pričati na svojoj konferenciji. Radimo veliki korak ako usvjimo zakon ali ostaje pitanje implementacije i da li smo spremni da pokažemo volju da krenemo u implementaciju bez odlaganja”, rekao je Čarapić na današnjem zasijedanju. 

Poslanik DPS Andrija Nikolić pitao je da bi kako smo došli u situaciju da FATF prijeti stavljanjem na sivu listu.

”Pravilnije pitati ko je odgovoran zbog ovakve situacije, ko je zakazao i ko nije radio svoj posao. Da se radilo, ne bismo danas raspravljali o ovom zakonu u hitnom postupku, umjesto toga, kao što znamo, period od 2020. obilježio je politički revanšizam i neviđeni nivo političkog zapošljavanja”, rekao je Nikolić, upozoravajući da bi stavljanje na “sivu listu usporili evropski put i dinamiku zatvaranja poglavlja”.

Nikolić je pozdravio akciju Vlade i premijera Milojka Spajića, koji, kako je rekao, pokušava da lobira na međunarodnom planu kako bi se ova mjera odgodila.

”I da popravimo ono što treba da popravimo”, rekao je Nikolić, dodajući da će podržati ovaj predlog zakona jer je ambicija ovih zakonskih intervencija da Crnu Goru ne dovedemo u problem veći od onog u kojem se nalazi.

Poslanik ZBCG Slaven Radunović, rekao je da je od stavljanja na sivu listu, bitnije imati kvalitetno zakonsko rješenje. 

”Podržaćemo ovo zakonsko rješenje ali ne samo zbog sive liste, nego iz razloga što ćemo dobiti kvalitetna rjesenja za borbu sprečavanja novca”, rekao je Radunović. 

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da Demokrate u potpunosti podržavaju ovaj Zakon, rekavši da on predstavlja “zastavu u borbi za evropsku i modernu Crnu Goru.

”Mi faktički ovim zakonom crtamo granice koje će svi drugi pratiti jer postavljamo legislativna pravila u regionu u ovom polju”, rekao je Bogdanović.

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da smatra da je priča o sivoj listi uvertira za nemogućnost da se ispune obećanja građanima da se investicioni ciklus poveća, da se penzije i zarade povećaju, te da ” neko hoće da pričom o stavljanjem na sivu listu stvori alibi za nemogućnost ispunjavanja obećanja građanima”

”Nemojte da brinete, ja sam uvjeren da CG neće završiti na sivoj listi, a i da se to desi, to nije tragedija, ima država koje imaju napredak u ekonomiji a nalaze se na sivoj listi. Crna Gora će prije završiti na sivoj listi, ako Spajić ne objasni partnerima, kakve su njegove veze sa ljudima iz kripto zajednice, i kakav je plan za razvoj kripto poslovanja u Crnoj Gori”, rekao je Adžić.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predstavljajući Zakon, predložio je da se on donese po hitnom postupku, kako bi bio uključen u naredni izvjestaj Komiteta Manivai o evaluaciji Crne Gore, koji se očekuje krajem decembra 2023. godine, i time pomogne da se Crne Gore ne nade na „sivoj listi” FATF-a, tj. država sa nedostacima u sistemu sprecavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Saopštio je da je zakon uradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa predstavnicima Sektora za finansijsko – obavještajne poslove, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija, Uprave prihoda i carina, Centralne banke CG i Komisije za tržište kapitala.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.