SNP: Popis da prvi put bude pobjeda demokratije nad političkim i ideološkim pritiscima
Funkcioneri SNP, Foto: Mara Babović

SNP: Popis da prvi put bude pobjeda demokratije nad političkim i ideološkim pritiscima

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji je konačno, poslije više odlaganja i opstrukcija, počeo danas predstavlja svojevrsnu pobjedu snaga koje su se već dugo vremena borile da se on sprovede, kazali su u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

U toj partiji podsjećaju da je poslednji popis realizovan 2011. godine, a kako je praksa da se održava svake desete godine novi trebalo biti sproveden 2021. godine.

- Više je razloga zbog kojih popis nije održan 2021. godine ali prve naznake i pretpostavke da će do njega ipak doći stvorene su prije gotovo godinu dana kada je na inicijativu SNP, a na predlog 43. Vlade Crne Gore glasovima poslanika parlamentarne većine usvojen Predlog zakona o popisu. Razne vrste opstrukcija i najava bojkota popisa od strane parlamentarne opozicije uzrokovali su da svi njihovi zahtjevi budu prihvaćeni za razliku od poslednjeg održanog popisa kada su uslove i pravila diktirali upravo oni, bez namjere da pokažu nivo demokratičnosti koji je danas svima ukazan - navedeno je u saopštenju SNP-a.

Dodaju da je organizacija popisa stanovništva, domaćinstava i stanova bila visoko na agendi ciljeva i jedan od najvažnijih uslova SNP-a za učešće u 43. Vladi Crne Gore.

- Danas slobodno i ponosno možemo konstatovati da je ispunjen sa čim se izrazito ponosimo. SNP kao stranka građanske orjentacije poziva sve građane Crne Gore da se narednih 15 dana slobodno i bez nasijedanja na eventualne pritiske sa bilo koje strane izjasne na predstojećem popisu, te da on po prvi put bude pobjeda demokratije nad političkim i ideološkim pritiscima koji su karakterisali ovaj proces u ranijim periodima - zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.