Slučaj ubistva Roganovića: Cetinjaninu Iliji Milanoviću sudiće u odvojenom postupku

Slučaj ubistva Roganovića: Cetinjaninu Iliji Milanoviću sudiće u odvojenom postupku

Pošto se Milanović pozvao na načelo specijalnosti, Ministarstvo pravde je od grčkih vlasti zatražilo saglasnost za krivično gonjenje u ovom postupku, ali ta saglasnost još uvijek nije data, zbog čega je postupak protiv njega razdvojen, navodi se u tužilačkim spisima

Specijalno državno tužilaštvo još uvijek nije pribavilo saglasnost pravosudnih organa Grčke kojom bi bilo omogućeno krivično gonjenje Cetinjanina Ilije Milanovića, koji je, prema navodima tužilaštva, bio jedan od pripadnika kriminalne grupe koja je u februaru 2020. godine u Herceg Novom likvidirala Šćepana Roganovića.

Budući da ta saglasnost još nije pribavljena, Viši sud u Podgorici donio je rješenje da se Milanoviću ne sudi u istom postupku s ostalim optuženim pripadnicima kriminalne grupe, imajući u vidu činjenicu da je u odnosu na druge okrivljene, kako se navodi u rješenju, stanje stvari u dovoljnoj mjeri razjašnjeno za donošenje odluke.

– Viši sud je donio odluku o razdvajanju zbog cjelishodnosti postupka – navodi se u obrazloženju optužnice SDT-a, koja je prošle nedjelje postala pravosnažna.

Mijenjan plan ubistva

Šćepan Roganović je dvaput izbjegao likvidaciju prije nego što je ubijen 13. februara 2020. godine u centru Herceg Novog kod Kanli kule.

Prema prvobitnom planu, kako je ispričao svjedok saradnik, Roganović je trebalo da bude ubijen u Meljinama, gdje je provodio većinu vremena, ali je do promjene plana došlo usled izmjene njegovog kretanja.

Milanović se sumnjiči da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Za njim je, po naredbi Višeg suda, bila raspisana Interpolova potjernica, nakon čega je u januaru prošle godine uhapšen u Grčkoj, gdje mu je određen i ekstradicioni pritvor. Ministarstvo pravde je zatražilo njegovo izručenje Crnoj Gori radi vođenja krivičnog postupka i sumnje da je izvršio krivična djela kriminalno udruživanje i šverc narkotika. Ekstradicija Milanovića realizovana je u oktobru prošle godine.

– Kako se Milanović pozvao na načelo specijalnosti, Ministarstvo pravde je od grčkih vlasti zatražilo saglasnost za krivično gonjenje u ovom postupku, ali ta saglasnost još uvijek nije data, zbog čega je postupak protiv njega razdvojen – piše u tužilačkim spisima.

U međuvremenu, Viši sud je potvrdio optužnicu protiv četrdesetsedmogodišnjeg Kotoranina Igora Vukotića, kao i protiv Slavka Radulovića, Miloša Gvozdenovića i Marka Radovića. Optužnica je podignuta i protiv Krsta Vujića, koji je označen kao organizator grupe, a koji je u bjekstvu, i ostalih članova Milija Bajramovića, Miloša Komara, Dina Ibrahimovića i Igora Glavaša. Okrivljeni Bajramović, koji je takođe u bjekstvu, označen je kao direktni počinilac ubistva i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Osim navedenih lica, prema navodima SDT-a, članovi kriminalne grupe bili su i svjedok saradnik Miloš Đuričković i osumnjičeni Ilija Milanović.

Glavaš se tereti da je pratio Roganovića i preko kriptovanog telefona obavještavao Bajramovića o njegovom kretanju. Kako je utvrđeno istragom, on je, po nalogu i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, u januaru 2020. godine od zasad nepoznate osobe preuzeo motocikl koji je 2018. godine ukraden u Španiji, a koji je korišćen u ubistvu Roganovića.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.