Bar: Naplaćuju i poslije pet, ali bez kazne

Bar: Naplaćuju i poslije pet, ali bez kazne

Iako je naplaćivanje ležaljki i drugog plažnog mobilijara poslije 17 časova zabranjeno, neki zakupci plaža se toga na pridržavaju a kako saznaju “Vijesti”, za to nema kazne i ne zna se u čijoj je to nadležnosti.

Građani i turisti više puta su se Morskom dobru obraćali zbog toga, a svoje negodovanje podijelili su i na društvenim mrežama.

Iz Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore “Vijestima” su kazali da su primili takve žalbe putem mejl adresa i zvaničnih profila na društvenim mrežama, pa su tako zaključili da naplata plažnog mobilijara nakon 17 časova predstavlja jednu od najčešćih pritužbi građana i turista tokom ljetnje sezone.

Jedan korisnik društvene mreže Iks podijelio je fotografiju fiskalnog računa koji je izdat u 17 časova i 25 minuta u iznosu od 20 eura za komplet ležaljki na plaži u barskom naselju Čanj, zakupca DOO “Keramika Babović”. Drugi korisnici su podijelili fotografiju iznad koje su podijelili slična iskustva iz Bara, ali i Tivta, Budve, Kotora…

Služba kontrole Morskog dobra odgovara na svaku primljenu žalbu dostavljanjem obavještenja o preduzetim aktivnostima, kazali su iz Morskog dobra, a to je potvrdilo i dvoje Barana.

“Naplata plažnog mobilijara nakon 17 časova nije dozvoljena na kupalištima koja su ugovorom definisana kao javno-porodična. Na takvim kupalištima, zakupci su u obavezi da poštuju pravilo o prestanku naplate mobilijara nakon 17 časova”, istakli su iz Morskog dobra.

Kako su kazali, budući da Javno preduzeće nema ingerencije državnih organa uprave, te stoga ne može sprovoditi inspekcijske kontrole ili prekršajne postupke u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, građani sve nepravilnosti u vezi s naplatom plažnog mobilijara nakon 17 časova mogu prijaviti na broj telefona 080-555-555 ili putem mejla na adresu Uprave za inspekcijske poslove, [email protected].

“Pored toga, Služba za kontrolu morskog dobra u takvim slučajevima upućuje usmene opomene zakupcima koji ne poštuju ugovorne obaveze. U situacijama kada se dostavi račun o naplati mobilijara nakon 17 časova, Služba za ustupanje morskog dobra pokreće odgovarajuće mjere, uključujući upućivanje opomene korisniku kupališta”, naglasili su.

Poručili su da će nastaviti sa redovnim kontrolama i apeluju na sve zakupce da se pridržavaju ugovornih obaveza, kako bi se osiguralo nesmetano i ugodno korišćenje crnogorskih plaža za sve posjetioce.

Ipak, iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su kazali da to nije u njihovoj nadležnosti, te da za naplatu ležaljki i plažnog mobilijara poslije pet sati nije propisana kazna.

“Kontrola naplate plažnog mobilijara nije u nadležnost Uprave za inspekcijske poslove, odnosno odsjeka za Turističku inspekciju, koja je tokom cijele ljetnje sezone kontrolisala kupališta u skladu sa svojim nadležnostima”, kazali su iz UIP-a.

Dakle, zakonom nije predviđena kazna za ovu vrstu nepravilnosti već postoji mogućnost predviđena ugovornim odredbama javnog preduzeća Morsko dobro sa zakupcima plaža koja podrazumijeva raskid ugovora. Ipak, kako su naveli, to nije obaveza.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.