Mladi MMA borac (18) preminuo nakon srčanog udara, roditelji odlučili da ga isključe s aparata
Zach Doran (Foto: Twitter)

Mladi MMA borac (18) preminuo nakon srčanog udara, roditelji odlučili da ga isključe s aparata

MMA borac Zach Doran preminuo je nekoliko dana nakon što se srušio tokom treninga.

Doran je sparingovao u svojoj lokalnoj teretani kada mu je srce iznenada stalo. Ovaj 18-godišnjak je proveo deset dana u komi prije nego što su njegovi roditelji Jason i Tami donijeli bolnu odluku da isključe aparate za održavanje života na koje je bio priključen.

"Bukvalno se borio do smrti", rekao je njegov otac, učitelj i trener američkog fudbala.

U prvi mah se sumnjalo da je dobio udarac u glavu, ali to se nije desilo.

"Odradio je sparing i tokom sedme ili osme runde samo se srušio. Mislili su da je dobio udarac nogom u prsa ili u glavu, ali neko je snimao njegove mečeve i nije bilo ništa od toga", otkrio je otac preminulog borca.

Doran koji je bio MMA borac dvije i po godine i kapiten svog fudbalskog tima, nije imao nikakvih zdravstvenih problema prije ovog tragičnog događaja.
S druge strane, njegova djevojka Libby Gilmore (18) vjeruje da su energetska pića doprinijela njegovom srčanom udaru.

Doran je navodno uvijek pio energatska pića prije odlaska u teretanu, ali njegov otac nije želio špekulisati o tome da li je to razlog njegove smrti.

Energetska pića mogu uzrokovati kardiovaskularne probleme, uključujući visok krvni tlak, nepravilan i pojačan rad srca, pa čak i srčane udare ako se konzumiraju u prevelikoj količini, navodi Healthline.

Sigurna granica za odrasle je 400 mg kofeina dnevno, ali neka energetska pića sadrže više od 500 mg.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.