Bošnjačkoj stranci i potpredsjednik Skupštine
Bošnjačka stranka

Bošnjačkoj stranci i potpredsjednik Skupštine

Bošnjačka stranka će uskoro dobiti i mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore, saznaje "Dan" iz dobro obaviještenih izvora. Prema našim informacijama, planirana je izmjena Uredbe po kojoj Skupština može imati i pet potpredsjednika.

Još nije poznato kome će iz BS-a to mjesto personalno pripasti, ali je izvjesno da je i predsjednik Skupštine Andrija Mandić krenuo stopama svog kolege iz Vlade Milojka Spajića, barem kada su potpredsjednici u pitanju.

Do sada su imenovana dva. Poslovnik Skupštine omogućava da Mandić predloži parlamentu više potpredsjednika, jer se u Članu 18 Poslovnika kaže da "Skupština ima jednog ili više potpredsjednika".

"Broj potpredsjednika, na predlog predsjednika Skupštine, utvrđuje Skupština prilikom njihovog izbora. Najmanje jedan potpredsjednik bira se na predlog opozicije, iz reda opozicije. Najmanje jedan potpredsjednik bira se iz reda manje zastupljenog pola. Jedan potpredsjednik bira se iz reda poslanika manjinskih partija", kaže se u Poslovniku.

Do sada, za potpredsjednika parlamenta izabrani su Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad i Zdenka Popović iz Demokrata, koja je izabrana "iz redova manje zastupljenog pola".

Od formiranja novog Saziva, Skupština nema potpredsjednika iz redova manjinskih partija. Za to su krive manjinske stranke, koje očigledno ne mogu da se dogovore, smatraju u većini iz koje su i predložili ovo rješenje.

Predlog vladajućih partija da se ubuduće potredsjednik Skupštine iz reda manjinski partija bira većinom glasova poslanika, na predlog jedne manjinske stranke ili kluba poslanika, dobio je zeleno svjetlo Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Tome se protivio predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, koji je tvrdio da to mjesto treba da pripadne njegovoj partiji. Ipak, iskristalisalo se ime albanskog poslanika Nikole Camaja. Sada je Ibrahimović iskoristio pregovore u vezi s ulaskom u Vladu da utvrdi i mjesto potpredsjednika parlamenta. Sada u zgradi Skupštine, kao i u zgradi Vlade, važi ona "kuća nije tijesna, ako čeljad nisu bijesna" jer nema dovoljno kabineta za potpredsjednike, a u plenarnoj sali za stolom predsjedavajućeg biće prilična gužva.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.